Din 1 aprilie 2025, intră în vigoare noul Cod funciar al Republicii Moldova. Astfel, conform acestuia terenurile care nu vor fi prelucrate mai mult de doi ani de proprietari vor fi date temporar în arendă de către primărie. 

Potrivit MAIA, document are drept scop să îmbunătățească gestionarea terenurilor agricole și protecția resurselor naturale.

Printre cele mai importante prevederi al noului cod sunt:

1. Digitalizarea cadastrului funciar – Informațiile despre fondul funciar vor fi disponibile într-un sistem digital accesibil publicului, administrat de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare și interconectat cu alte registre de stat. Platforma va permite acces rapid la date relevante privind calitatea solurilor, facilitând planificarea investițiilor în agricultură.

2. Tarife echitabile, calculate în funcție de contextul local – Va fi adoptat un nou mecanism de ajustare a tarifelor pentru schimbarea destinației terenurilor agricole și forestiere, în funcție de puterea de cumpărare și specificul localităților. Măsura va aduce mai multă predictibilitate pentru proprietari și investitori.

3. Măsuri pentru protejarea solului și întreținerea terenurilor – Proprietarii de terenuri sunt obligați să respecte limitele de hotar, să prevină eroziunea și degradarea solului, să evite poluarea și să întrețină terenurile într-o stare fitosanitară corespunzătoare.

4. Intervenții legale în cazul terenurilor lăsate în paragină – Terenurile lăsate în paragină mai mult de doi ani pot fi date temporar în arendă de către primărie, în baza unei proceduri legale transparente. Proprietarul își poate recupera oricând terenul, iar suma acumulată din arendă îi revine, după deducerea cheltuielilor administrative.

 Conform noului Cod funciar, dacă un teren agricol nu este întreținut corespunzător timp de doi ani consecutiv, autoritățile locale vor putea interveni pentru a-l administra și a-l oferi în arendă. Documentul prevede că proprietarii terenurilor agricole vor fi mai întâi notificați în scris și vor avea un termen de trei luni pentru a lua măsuri necesare în vederea întreținerii terenului.

„În cazul în care proprietarul terenului nu va fi identificat, autoritatea locală va putea administra terenul pentru a-l transmite în arendă, prin negocieri directe sau licitație”, a explicat MAIA.