Pentru a combate fenomenul abandonului cainilor si pisicilor si a duce o evidenta a animalelor de companie, in municipiul Chisinau va fi lansat un registru electronic. Din toamna, locuitorii capitalei care au acasa caini si pisici vor fi obligati sa isi inregistreze animalele de companie pe o pagina web, in baza pasapoartelor perfectate la clinicile veterinare. Pana acum in tara nu a existat niciun macanism prin care sa fie efectuat vreu control al animalelor de companie, motiv pentru care numarul de maidanezi continua sa creasca.

Ultimul update: 20.08.2022, 17:38 Publicat:20.08.2022, 16:52

„Aici vom introduce numarul microcipului sau al pasaportului si aici a aparut un animal, un caine despre care stim varsta, sexul lui.”

In timp ce in Romania registrul electronic al animalelor de companie a fost implementat si functioneaza deja de 10 ani la nivel national, in Moldova acesta va aparea abia in toamna si doar in municipiul Chisinau. Timp de doi ani, Sectia de control a animalelor din cadrul primariei a lucrat la elaborarea platformei web, unde oamenii sa isi inregistreze animalele de companie, dar si la un regulament de functionare al acestuia.

Karl LUGANOV, SEFUL INTERIMAR AL SECTIEI DE CONTROL AL ANIMALELOR, PRIMARIA CHISINAU: Asta se face ca primaria sa aiba un control si o evidenta a animalelor care sunt detinute in municipiul Chisinau, pisici si caini. Orice animal poate fi inregistrat benevol, detinatorii pisicilor si cainilor va fi obligatoriu.”

Procedura de inregistrare a pisicilor si a cainilor, dar si a altor animale de companie este simpla, afirma autoritatile.  

Karl LUGANOV, SEFUL INTERIMAR AL SECTIEI DE CONTROL AL ANIMALELOR, PRIMARIA CHISINAU: „Ei trebuie sa se duca la clinica, unde sa fie inregistrati, animalul sa-i fie introdus un microcip si sa primeasca un pasaport, unde va fi scris ca animalul este inregistrat, sa fie scris numarul microcipului, cui apartine animalul, ce rasa.”

Ulterior, toate informatiile despre starea de sanatate a animalului sau cele despre stapan, vor fi introduse in registrul electronic. Karl Luganov spune ca aceasta initiativa va ajuta la prevenirea fenomenului abandonului.

Karl LUGANOV, SEFUL INTERIMAR AL SECTIEI DE CONTROL AL ANIMALELOR, PRIMARIA CHISINAU: „Problema pe care noi vrem sa o combatem in primul rand asta e abandonul animalelor ca sa fie depistat acest stapan. Daca de exemplu cineva a pierdut animalul noi vom putea depista cine este stapanul si va fi reintors acest animal.”

Inregistrarea in registrul electronic a cainilor si a pisicilor va fi obligatorie, iar cei care nu se vor conforma si vor fi prinsi pe picor gresit vor fi sanctionati cu amenda de 300 de lei.

Karl LUGANOV, SEFUL INTERIMAR AL SECTIEI DE CONTROL AL ANIMALELOR, PRIMARIA CHISINAU: „Daca tu esti un om responsabil si ai un animal el trebuie sa fie inregistrat. In registru noi vedem cine a fost stapanul trecut, daca are un nou stapan, ce boli a avut, cand a fost vaccinat, cand a fost nascut, unde a fost procurat.”

O anumita categorie de persoane precum, pensionarii sau familiile social vulnerabile vor putea sa le perfecteze patrupezilor gratuit pasapoartele si sa le introduca microcipurile la o clinica veterinara care va colabora cu primaria si vor fi scutiti de taxa anuala, de o suta de lei, pentru detinerea animalelor de companie pe o perioada de cativa ani. Pentru elaborarea registrului, in 2020 Consiliul Municipal Chisinau a alocat din bugetul municipal 150 de mii de lei. Potrivit directorului Directiei locativ-comunale pagina web va fi lansata la inceput de toamna, acum fiind desfasurate ultimele lucrari tehnice pentru ca acesta sa functioneze.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.