Andrei Spinu si Oleg Serebrian sa fie demisi, iar organele de drept sa investigheze actiunile acestora. Este solicitarea Platformei DA care astazi a iesit cu o declaratie in care ii acuza pe cei doi demnitari de tradarea intereselor nationale. Critici au venit si din partea altor politicieni, in timp ce liderul socialist, Igor Dodon, sustine ca o astfel de intelegere cu Tiraspolul era necesara. Spinu a explicat de ce a trebuit sa bata palma cu autoritatile separatise.

Publicat:05.12.2022, 20:45

Dinu PLINGAU, PRESEDINTE PLATFORMA DA: “Prin aceasta decizie, Moldova nu devine mai independenta energetic, ci capituleaza in fata santajului. Tinand cont de prejudicierea intereselor nationale prin aceasta decizie, precedata de licitatii dubioase, incompetenta, suspiciuni de coruptie si frauda, solicitam Parlamentului instituirea unei comisii speciale de ancheta pe marginea intelegerilor dubioase din domeniul energetic.”

Reprezentantii Platformei DA au adresat si Guvernului o solicitare – ca ministrul Infrastructurii Andrei Spinu si vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrean sa fie demisi. Reprezentantii executivului nu ne-au raspuns la telefon pentru o reactie.

Intelegerea dintre Chisinau si Tiraspol a fost criticata si de presedintele Coalitiei pentru Unitate si Bunastare, Igor Munteanu. 

IGOR MUNTEANU, PRESEDINTE CUB: “Acordul va reactiva industriile ce apartin ”republicii Sherrif”, care va deveni politic mai influenta. Dupa cedarea gazelor naturale asigurate de contractul cu Gazprom, Republica Moldova va achita gaze numai de pe piata libera, asta insemnand costuri suplimentare de 125 mln de dolari. Vom economisi 70 mln $ pe curent mai ieftin, dar vom plati mai mult pentru gaze.” 

Iar liderul socialist, Igor Dodon, a salutat decizia Chisinaului de a bate palma cu autoritatile separatise din stanga Nistrului. 

Igor DODON, FOSTUL SEF DE STAT: “Este un lucru bun ca o sa procuram energie electrica mai ieftina. Noi trebuie sa stopam aceste discutii care sunt in societate de ura referitor la cetatenii nostri din stanga Nistrului.- SCOATE//00:27 Straniu de ce nu cu 62 de dolari, dar cu 73 de dolari. Este necesar ca acest contract sa fie pe o perioada mai lunga ca sa avem stabilitate in ceea ce tine de pretul la energia electrica.”

Andrei Spinu nu a comentat faptul ca unii reprezentanti ai opozitiei i-au cerut demisia, dar a venit cu o explicatie ca si raspuns la acuzatiile care i-au fost aduse.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: „Aceste voci ne propun scenarii care nu tin cont de realitatea zilei, de problemele oamenilor care si asa se confrunta cu greutati. Este extrem de important sa nu uitam motivul in baza caruia luam anumite decizii. Da, sunt grele. Ma costa pe mine? Da, ma costa politic, dar este extrem de important si mai important ca cetatenii, spitalele, scolile, gradinitele, economiile sa nu se opreasca din a functiona.”

Inainte sa fie luata, decizia a fost discutata si cu partenerii externi ai tarii noastre, inclusiv Romania.