Vioara de 2 milioane de euro, gasita in bagajul violonistei Alexandra Conunova era detinuta legal si nu este un instrument de model Stradivarius. Asta afirma directoarea Filarmonicii Nationale si ministrul culturii care spun ca au discutat cu tanara, iar aceasta le-ar fi spus ca instrumentul ar fi fost creat de un alt lutier si ca i-a fost incredintat de un maestru din Elvetia. Pe acest caz a fost deschis o cauza penala pentru contrabanda, iar vioara este pastrata acum la serviciul vamal. Cei de la Procuratura spun ca certificatul de evaluare a instrumentului urmeaza sa fie verificat.

Publicat:27.10.2021, 21:13

Pe 22 octombrie, vamesii de la Aeroportul Chisinau au gasit in bagajul unei femei o vioara in valoare de 2 milioane de eur. Este vorba despre violonista Alexandra Conunova, care urma sa ajunga la un festival din Rusia. 

Inspectorii vamali au cerut de la violonista actele de inregistrare a instrumentui, iar portivit ministrului culturii, in unul dintre certificate, eliberat de un expert local, era precizat ca vioara prezinta un interes istoric si artistic pentru patrimoniul national. Ministrul Culturii spune ca este vorba despre o confuzie.

Sergiu PRODAN, MINISTRUL CULTURII: “Din toate sursele, aceasta vioara nu figureaza in registrul de obiecte a patrimoniului Republicii Moldova. Din ce mi-au relatat parintii si Alexandra, e o vioara ce o are in posesie de mult timp, i-a fost oferita spre folosinta de cineva din Elvetia, Geneva. Suntem in asteptarea documentelor confirmative din Geneva. Procuratura a solicitat documentele in original.” 

Potrivit directoarei Filarmonicii Nationale, unde anterior a activat Alexandra Conunova, vioara nu este de model Stradivarius, ci ar fi un instrument extrem de valoros, semnat de Giovanni Battista Guadagnini. Potrivit purtatoarei de cuvant a serviciului vamal, instrumentul se afla acum in incaperile specializate ale serviciului vamal si a fost deschisa o cauza penala pentru tentativa de contrabanda, aflata in gestiunea PCCOCS.

Emil GAITUR, PURTATOR DE CUVANT PCCOCS:“Certificatul de evaluare a instrumentului muzical este in proces de expertizare, prin urmare nu ne putem pronunta cu privire la denumirea viorii sau estimarea costului, alte amanunte nu va putem comunica. La aceasta etapa pe dosar, nu exista persoane care sa aiba un statut procesual de banuit sau invinuit.”

Nu am reusit sa discutam personal cu violonista pentru a-i afla pozitia in acest caz. Alexandra Conunova a inceput sa studieze vioara la varsta de 6 ani la liceul de muzica Ciprian Porumbescu din Chisinau, continuandu-si studiile in Germania. 

Alexandra CONUNOVA, VIOLONISTA:"Eu mi-am dorit intotdeauna o cariera de solist, dar niciodata nu mi-as fi imaginat sa fi ajuns la Verbier in iulie cu Pinchas Zukerman, Leonidas Kavakos. Mi-ai fi spus un an in urma ca as putea fi cu ei pe facebook, nu e-as fi crezut."

Violonista a obtinut numeroase premii de-a lungul carierei sale la concursul international “Geoge Enescu”, Concursul international al violonistilor “Tiber Varga”, “Ion Voicu” sau concursul de vioara “Joseph Joachim” de la Hanovra.