Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, spune ca operatorii de retele de transport din Ucraina si Republica Moldova au asigurat intotdeauna transportul volumelor de gaze naturale indicate in nominalizarile confirmate catre Moldovagaz, iar acest lucru poate fi confirmat de actele comerciale lunare semnate de Moldovagaz si Gazprom. Declaratiile vin, dupa ce ieri, Gazprom a anuntat ca de saptamana viitoare va incepe sa reduca si mai mult livrarile catre Republica Moldova, pentru ca o parte din gazul destinat Republicii Moldova ramane pe teritoriul Ucrainei.

Publicat:23.11.2022, 11:24

„Incepand cu anul 2021, Moldovagaz si Gazprom determina cantitatea de gaze naturale furnizata de Moldovagaz in conformitate cu Acordul de cooperare dintre Gazprom si Moldovagaz pentru implementarea contractelor de furnizare a gazelor naturale catre consumatorii Republicii Moldova. Potrivit Acordului, volumul de gaze naturale este determinat de nominalizarile zilnice ale Moldovagaz transmise furnizorului, confirmate de acesta si de operatorii de retele de transport din Ucraina si Republica Moldova. Nominalizarile transmise de Moldovagaz nu trebuie sa depaseasca volumele contractuale medii zilnice lunare ale livrarilor de gaze naturale catre tara”, a scris Ceban pe Telegram. 

Totodata, acesta spune ca intre operatorii retelelor de transport din Ucraina si Moldova a fost semnat un Acord privind interactiunea la punctele de conexiuni interstatale „Alexeevca” si „Grebeniki” in conformitate cu cerintele Codurilor de retele de gaze naturale in vigoare pe teritoriul Ucrainei si Republicii Moldova.

„Acordul prevede proceduri de reglementare a tuturor operatiunilor transfrontaliere de contabilizare si gestionare a fluxurilor fizice pentru transportul gazelor naturale in directii diferite, inclusiv simultan in sensuri opuse, precum si mentinerea unui cont de echilibrare operationala (OBS), care inregistreaza diferenta intre reteaua utilizatorilor nominalizati si cantitatile masurate de gaz. Valoarea acestei diferente este determinata de cererea consumatorilor de gaz si in perioada rece depinde in principal de conditiile climatice”, a mai scris dorectorul Moldovagaz.

El a mai mentionat ca in prima jumatate a lunii noiembrie, diferenta dintre volumele nominalizate si masurate de gaz reflectate in OBS a fost semnificativa, intrucat temperatura medie inregistrata a fost peste norma meteorologica specifica acestei perioade a anului, ceea ce a dus la o mai intarziere a inceputului sezonului de incalzire. 

„In consecinta, avand in vedere ca Moldovagaz nu a putut depune volumul de gaz nerevendicat in prima jumatate a lunii noiembrie de catre consumatorii tarii, si sa-l refuze, in conditiile limitarii aprovizionarii cu gaze de la Gazprom in proportie de 51% din volumul stipulat prin contract, insemna sa creeze un deficit ireparabil pentru a doua jumatate a lunii noiembrie, iar o anumita parte a gazului a ramas temporar in retelele Operatorului de Retea de Transport al Ucrainei si s-a reflectat pe OBS TMS „Alekseevka” si „ Grebenniki”, a adaugat Ceban. 

Ieri, dupa ce autoritatile noastre au anuntat ca Gazprom nu a rezervat mai mult gaz pentru luna decembrie si ca va livra aceleasi cantitati de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, concernul rus a anuntat ca de luni ar putea reduce livrarile.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.