Dirijorul Mihai Amihalachioaie s-a stins din viata la 63 de ani. Anuntul a fost facut de colegii sai de breasla, pe facebook. 

Publicat:12.02.2024, 09:10

In iulie 2023, cunoscutul muzician si dirijor a plecat la Istanbul, unde i s-a facut un transplant de ficat.

Mihai Amihalachioaie a fost un cunoscut acordeonist, dirijor de muzica populara, simfonica si de opera.

S-a nascut la 23 februarie 1961, in satul Molnita, regiunea Cernauti, Ucraina. Studiile muzicale le-a inceput la Scoala de Muzica din orasul Herta, dupa care si le-a continuat la Colegiul de Muzica „Stefan Neaga”.

In anul 1985 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (azi -  Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice), specialitatea: pian, acordeon si dirijat orchestra populara. In anul 1997, a absolvit a doua facultate la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice, specialitatea dirijat muzica simfonica si de opera.

Din anul 1998 este dirijor al Filarmonicii Nationale, al Orchestrei Nationale de Camera, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chisinau si dirijor al Teatrului National de Opera si Balet de la Chisinau. In perioada 2001-2002 isi perfectioneaza maiestria cu maestrul Antoni Ros Marba la Barcelona (Spania), dirijat simfonic.

In anul 1985 si-a inceput cariera muzicala in calitate de acordeonist si dirijor de muzica populara a Ansamblului „Busuioc Moldovenesc”. In anul 1998 colaboreaza, ca dirijor, cu Filarmonica Nationala, cu Orchestra Nationala de Camera si cu Orchestra Simfonica Radio-TV din Chisinau. A fost angajat al Teatrului National de Opera si Balet ”Maria Biesu”.

A colaborat fructuos cu Grupul „Provincialii” din Romania. A efectuat turnee artistice peste hotarele tarii, precum Romania, Spania, Bulgaria, Germania, Franta, Italia, Marea Britanie s. a.

In 2001, pentru intreaga sa activitate, a fost distins cu titlul onorific Maestru in Arta.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.