Asociatia Promo-LEX anunta ca discursurile de la alegerile locale din 5 noiembrie care incita ura, vor fi sanctionate, pana la 12.500 lei pentru persoanele fizice si pana la 20.000 lei pentru persoane juridice.
Desi exista deja o lege privind interzicerea si sanctionarea discursului de ura, oamenii nu o prea respecta.
Potrivit Promo-LEX, in ultimele 12 luni, politia a aplicat sanctiuni pentru instigare la discriminare si actiuni violente.
Care este motivul discururilor de ura
„Societatea este puternic divizata si iritata. Initial, pandemia de COVID-19 i-a tinut pe oameni in case si multi au cautat „tapi ispasitori” in diverse grupuri sociale pentru a-si directiona nemultumirile si frustrarile. Apoi, razboiul Rusiei impotriva Ucrainei i-a pus fata in fata cu propaganda de razboi imbinata cu stiri false si discurs de ura, iar criza economica le-a cerut sa fie „atenti” la nevoile lor si mai putin la ale celor din jur. Desi oamenii au acces la surse diverse de informare, gandirea critica prea putin educata si neincrederea in mass-media, in autoritati si in comunitate, ii fac o tinta usoara pentru mesaje simplificate si manipulate, mai ales la cele care fac apel la emotii. Toate acestea se suprapun peste contextul politic national, in care suficienti lideri de opinie si politicieni fac uz de mesaje care sa alimenteze fricile si perioada pre-electorala deja a aratat acest lucru”, scrie experta Promo-LEX.
Potrivit Codului contraventional, utilizarea de catre competitorii electorali a discursului de ura si/sau instigarea la discriminare in cadrul perioadei electorale si/sau in materialele de agitatie electorala se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 de lei la 12.500 de lei, in cazul persoanei fizice, si de la 12.500 de lei la 20.000 de mii de lei, in cazul persoanei juridice (partidul politic, bloc electoral).
„Agentul constatator este Politia, care va trebui sa analizeze presupusul caz de discurs de ura si/sau instigare la discriminare si sa decida aplicarea sau neaplicarea sanctiunii. Politia se poate autosesiza sau poate fi sesizata de catre competitorul electoral care considera ca a fost tinta discursului de ura si/sau instigare la discriminare sau de catre o persoana sau un grup de persoane care au fost vizate de un discurs de ura si/sau instigare la discriminare din partea unui alt competitor electoral. Plangerea trebuie sa fie insotita de cat mai multe detalii si de dovezi (inregistrari video sau audio a mesajului cu pricina indicand data, ora, locul/platforma unde a fost transmis/publicat mesajul; numele autorului/autoarei; reactia publicului, comentariile de sustinere, de promovare sau de incitare la ura)”, a mentionat aceasta.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.