Doar in cele noua luni din acest an, moldovenii din diaspora au trimis acasa peste 1,06 miliarde de dolari, inregistrand o cifra record, potrivit specialistilor din economie. Plecati de acasa nu de buna voie, ci de nevoie, moldovenii care lucreaza peste hotare, spun ca salariile pe care le aveau in Moldova nu le ajungeau nici macar pentru strictul necesar. Acum insa, pot transfera sute de dolari acasa, contribuid astfel si la cresterea si dezvoltarea economiei tarii.

Publicat:09.11.2020, 20:24

De trei ani, Eleonora lucreaza pste hotare, in Germania. Femeia spune ca a fost nevoita sa plece de acasa din cauza salariului mic si a incapacitatii de a-si acoperi cheltuielile pentru strictul necesar – mancare, servicii comunale si chirie.

Eleonora TOMA, MOLDOVEANCA STABILITA IN GERMANIA: “Salariul pe care l-am avut in Moldova a fost de maxim 4500 lei, si achitam chiria in jur de 2000 lei. Si deja mancarea, alte chetuieli, nu prea ajungea.”

Femeia spune ca acum cativa ani, nu-si dorea sa plece din Moldova, acum insa, nu vrea sa se intoarca. Doar daca…

Eleonora TOMA, MOLDOVEANCA STABILITA IN GERMANIA: “Pentru fiecare Moldova este locul unde ne-am nascut. Doar ca acum am ajuns sa ma simt acasa in alta tara. M-as intoarce acasa daca ar fi si acasa la fel ca aici, daca n-ai avea grija ca maine nu ai de lucru si ce faci.”

Salariul care il are ii ajunge nu doar ca sa se intretina pe ea, dar sa trimita bani si acasa. Spune ca nu trimite lunar, dar la fiecare sarbatoare, le transfera rudelor din Moldova de la 100 pana la 300 de euro.

Eleonora TOMA, MOLDOVEANCA STABILITA IN GERMANIA: “De sarbatori, de Craciun, la zile de nastere. Toata lumea trimite bani acasa. Eu cunosc foarte multi care au copii acasa, care ii vad odata in an si in fiecare luna trebuie sa trimita bani pentru copii, pentru parinti sau pentru sora care a ramas in tara si nu are de lucru, dar trebuie sa stea cu copilul.” 

Expertul economic, Sergiu Gaibu spune ca se observa o crestere semnificativa in acest an a remitentelor, desi este pandemie. Gaibu sustine ca banii transferati de catre moldoveni acasa, au un impact pozitiv asupra economiei tarii.

Sergiu GAIBU, EXPERT ECONOMIC EXPERT-GROUP: “Efectul acestor remitente este stabilitatea leului, ceea ce nu se intampla in regiuni, aceeasi Ucraina, Rusia. Odata ce aceste remitente Vin in Republica Moldova ca suport pentru familiile din care fac parte acesti migranti, evident ei sunt consumati in Republica Moldova, contribuind cel putin la taxa pe valoare adaugata.” 

Daca moldovenii ar inceta intr-o zi sa mai trimita bani in Moldova, tara s-ar pomeni intr-un colaps economic, spune expertul.

Sergiu GAIBU, EXPERT ECONOMIC EXPERT-GROUP: “Piata valutara ar fi imediat destabilizata, remitentele joaca ca o suplinire a decalajelor dintre importuri si exporturi, si evident produsul intern brut ar scadea semnificativ.” 

Potrivit Bancii Nationale a Moldovei, pentru anul 2019 in tara au fost transferati peste 1,2 miliarde de dolari din strainatate, acestea fiind date oficiale care includ doar transferurile oficiale prin banci. Aceste remitente constituie 10 procente din produsul intern brut al tarii, care a insumat pentru anul 2019 peste 12,2 miliarde de dolari.