Doi dintre cei cinci angajați medicali de la Institutul Oncologic, acuzați că luau mită de la pacienți ca să ofere servicii care trebuiau acordate gratuit, s-au ales doar cu o amendă și interdicția de a ocupa funcții în domeniul medical timp de câteva luni. Deși anunța săptămâna trecută că mai mulți medici au fost demiși, ministrul sănătății afirmă azi că nu toate contractele au fost reziliate. Experții în sănătate publică spun că atât timp cât va exista corupție în spitale, viața pacienților va fi pusă în pericol.
Într-un răspuns oferit de Procuratura Anticorupție redacției PRO TV este menționat că acea cauză penală, deschisă în 2023 în urma unor percheziții acasă și la biroul angajaților din cadrul Institutului Oncologic, se află încă la etapa de urmărire penală, fiind vizate în total 5 persoane. În același timp, au fost inițiate alte patru cauze contravenționale, care au fost trimise în judecată.
Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: "La un an de la perchezițiile de la Institutul Oncologic, au fost pronunțate sentințele doar în cazul a doi angajați medicali vizați în cauze contravenționale, și anume pentru primirea recompenselor nelegitime pentru prestarea unor servicii obligatorii."
În primul caz este vorba de medicul-șef al secției consultative III a Centrului Consultativ Diagnostic din cadrul Institutului Oncologic. Acesta a fost recunoscut vinovat că a cerut și primit de 16 ori recompense pentru anumite servicii. Angajatul a fost amendat cu 7500 de lei pentru un singur caz, pentru celelalte fiind expirat termenul de prescripție. În plus, i s-a interzis să ocupe funcții în domeniul medical timp de 3 luni.
PROCURATURA ANTICORUPȚIE; '[...]Prin hotărârea din 31 mai 2024, a fost recunoscut vinovat medicul-șef al secției consultative III a Centrului Consultativ Diagnostic din cadrul Instituției Medicale Sanitare Publice, Institutul Oncologic, pentru comiterea a 16 episoade de contravenție conform art. 315 alin. (1) Cod contravențional. Însă pe 15 cazuri, acesta a fost liberat de răspundere din cauza expirării termenului de prescripție."
Medicul-șef al secției consultative II a Centrului Consultativ Diagnostic a fost amendat cu 15 mii de lei pentru două din cele 10 cazuri în care a primit recompense de la pacienți. El nu va avea dreptul să ocupe o funcție în servicii publice pentru 5 luni.
PROCURATURA ANTICORUPȚIE: "În prezent, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au rămas spre examinare cauzele contravenționale în privința vice-directorului pentru asistență consultativă și a medicului-șef al secției consultative I."
... mai scrie procuratura în răspunsul său. Nu este clar deocamdată cine este a cincea persoană vizată în cauza penală, pentru care nu există încă o finalitate. Zilele trecute, ministrul Sănătății spunea că un grup angajați de la Institutul Oncologic a fost dat afară. Acum, însă, declară că, la modul practic, nu au fost reziliate toate contractele.
Ala NEMERENCO, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: "Cu unele au fost reziliate, alții s-au retras, au plecat la pensie. O persoană este în concediu medical. Toate rezilierile contractelor trebuie să se efectueze cu prerogativele codului muncii."
Întrebată cum luptă ministerul sănătății cu fenomenul corupției în spitale, care poate pune în pericol sănătatea pacienților, Ala Nemerenco spune că...poartă discuții cu medicii.
Ala NEMERENCO, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: "Cum luptăm noi cu corupția? Eu probabil vorbesc în toată ziua despre luarea de mită, despre faptul ca să înceteze medicii. S-au majorat salariile, sunt echipate instituțiile mult mai bine.
- Este foarte important că ministerul Sănătății pentru prima dată vorbește foarte deschis despre asta (n. red corupție)."
Responsabilii din cadrul Institutului Oncologic au evitat să vorbească la cameră cu noi. Într-un răspuns în scris, însă, aceștia au menționat că au fost reziliate contractele cu trei angajați, fără a oferi alte detalii.
Specialiștii în sănătate publică spun că fenomenul corupției nu trebuie tratat doar din perspectiva acestor angajați.
Rodica RUSU GRAMMA, SPECIALIST ÎN LEGISLAȚIE ȘI MANAGEMENT ÎN SĂNĂTATE: "- Este siguranța că astăzi, în alte condiții, nu se întâmplă aceleași lucruri?!
- Oricare ar fi pedeapsa unui singur medic, în esență nu se schimbă calitatea și relațiile din sistemul de sănătate, care sunt în continuare cu un risc mare de corupție."
Iar ministerul ar trebui să vină cu soluții clare pentru a opri corupția în spitale și să fie mai transparent în astfel de cazuri, spun specialiștii.
Mihail PÎSLA, CONFERENȚIAR LA ȘCOALA DE MANAGEMENT ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ: "Sunt un șir de lucruri care trebuie să fie îndeplinite, începând de la salariul medicului, de la mecanisme care nu ar permite acest lucru, începând de la promovarea dreptului pacientului."
Rodica RUSU GRAMMA, SPECIALIST ÎN LEGISLAȚIE ȘI MANAGEMENT ÎN SĂNĂTATE: "Ministerul trebuie să-și implementeze prevederile planului național de luptă cu corupția în sistemul de sănătate.
- Începând de la contractarea instituțiilor medicale în funcție de indicatorul de satisfacție a pacienților, de implicarea CNAM-ului asupra modelului de evaluare a satisfacției. Sunt multe momente în care angajatorul poate fi pus în situația ca să nu ia mită, nu pentru că stă ofițerul CNA la ușă, dar pentru că este într-o instituție în care se monitorizează."
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.