Doi interlopi condamnați la detenție pe viață pentru infracțiuni grave, au fost eliberați luna trecută din Penitenciarul din Rezina, înainte de termen. Decizia a fost luată de judecătoria Orhei cu sediul la Rezina de același magistrat. Potrivit reprezentanților Administrației Naționale a Penitenciarelor, care a atacat decizia la Curtea de Apel, eliberarea celor doi a fost posibilă în baza articolului 91 care oferă deținuților pe viață șansa să-și revizuiască pedeapsa după ispașirea unui anumit termen.
Șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor susține că Alexandr Sinegur, care a fost capul uneia dintre cele mai periculoase grupări criminale din Moldova, condamnat la detenție pe viață în 2006, a fost eliberat din penitenciar săptămâna trecută.
Anatolie FALCĂ, DIRECTORUL ANP: „Lui Sinegur i-a fost stabilită pedeapsa de 30 de ani de privațiune de libertate, fiindcă Sinegur avea un comportament bun în penitenciar. Adică nu a avut nicio observație, etc. Noi nu am putut să nu înaintăm demersul ce ține de aplicarea amnistiei, nu și eliberarea. El trebuia să se elibereze în 2045, dar l-au eliberat din sala de judecată. Deținutul a fost eliberat pe articolul 91.”
Administrația Națională a penitenciarelor a atacat în instanță această decizie.
Ruslan LUNGU, SECRETAR DE STAT, MINISTERUL JUSTIȚIEI: „Poziția reprezentantului ANP în instanța de judecată a fost să nu fie eliberat condiționat, înainte de termen, domnul Sinegur.”
Articolul 91, care este prevăzut în codul penal din 2002, oferă posibilitatea deținuților pe viață să-și reducă termenul de pedeapsă după 25 ani de detenție. Alte aliniate din articol prevăd și alte pârghii de reducere a termenului de detenție. Tot în baza articolului 91, pe 10 martie a fost eliberat și Iurie Radulov, alias ”Babior”, unul dintre cei mai periculoși interlopi din Republica Moldova și România, condamnat la detenție pe viață pentru o serie de crime grave. Articolul 91 prevede ca...
Alexandru BOT, EXPERT WATCHDOG: „Pentru început li s-a redus termenul de pedeapsă, invocându-se că un an executat în penitenciar ține locul la trei ani, din cauza condițiilor rele de detenție. S-a aplicat articolul 91 spunând că executarea pedepsei va fi una condiționată, li s-a impus anumite obligații care ei trebuie să le respecte.”
Cele două decizii au fost luate de magistratul Igor Negreanu de la judecătoria Orhei sediul Rezina. Nu am reușit astăzi să discutăm cu acesta pentru o reacție. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii susțin că examinează aceste decizii.
Livia MITROFAN, MEMBRU CSM: „La mijloc sunt mai multe încheieri și decizii, urmează de ținut cont și de legislația în vigoare, de poziția ANP-ului, de motivare pentru că judecătorii sunt independenți.”
La baza deciziilor de eliberare a celor doi a stat inclusiv o caracteristică bună a penitenciarului din Rezina.
Alexandru TĂNASE, EX-PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE: „Instanța a constatat în baza actelor care au fost furnizate de ANP că persoana respectivă a întrunit aceste condiții și nu ar exista un temei pentru a respinge o cerere de eliberare condiționată.”
Experții în justiție spun că decizia judecătorului este una tehnică.
Alexandru BOT, EXPERT WATCHDOG: „Încheierile par a fi trase la indigo pentru că aici instanța a aplicat un procedeu aproape tehnic în sensul în care deținutul prin intermediul avocatului a aplicat pentru reducerea pedepsei invocând că este plasat în condiții rele de detenție.”