Zece zile de inchisoare, 30 de zile de arest la domiciliu si peste trei ani de hartuire in organele de drept. Este calea sinuoasa spre dreptate a unui functionar public de la Rezina, prins, fara temei, in malaxorul justitiei moldovenesti. Mai intai a fost un dosar penal cu invinuiri neintemeiate, apoi constatarea ca a fost o confuzie de nume. Cu toate acestea, procurorii si politistii care au pus la cale pornirea unui dosar, fara probe, nu au avut suficient curaj sa-si recunoasca greseala. Este cazul lui Alexandru Raileanu, jurist in cadrul Oficiului cadastral din Rezina, retinut acum doi ani de organele de drept, pentru un presupus fals in acte publice. La trei ani si jumatate de la pornirea dosarului penal, Judecatoria Orhei cu sediul la Rezina a constatat ca invinuirea a fost neintemeiata si a obligat procuratura sa-l scoata pe Raileanu de sub urmarirea penala. Functionarul este determinat sa-si reabiliteze bunul nume si sa obtina tragerea la raspudere a reprezentantilor organelor de drept pentru abuzurile pe care le-au comis, scrie Anticoruptie.md

De trei ani, dupa ce a fost incarcerat, apoi plasat in arest la domiciliu, Alexandru Raileanu nu reuseste sa-si reabiliteze bunul nume si sa-i faca sa raspunda pe cei care i-au incalcat drepturile, sfidand buchia legii. Totul se impotmoleste in justitie. Omul este convins ca politistii si procurorii care ar fi actionat la comanda conducerii din 2017 a raionului Rezina, sub egida Eleonorei Graur, incearca acum sa influenteze urmarirea penala, astfel incat sa musamalizeze cazul si sa evite raspunderea pentru faptele comise. Acest caz a fost investigat de reporterii Centrului de Investigatii Juralistice si ai saptamanalului regional de la Rezina „Cuvantul”. 

Recent procurorul Ion Bernaz de la Procuratura Rezina, obligat de instanta de judecata, a emis ordonanta de a-l scoate integral de sub urmarirea penala pe Alexandru Raileanu pe motiv ca „in actiunile lui nu sunt elementele infractiunilor prevazute de art. 327 alin. (1) si 332 alin. (1) Cod Penal”, care i-au fost incriminate acum trei ani si jumatate.

Invinuire supta din deget

Amintim, ca Inspectoratul de Politie Rezina a pornit urmarirea penala impotriva lui Alexandru Raileanu la 3 august 2017, in baza art. 327 alin. (2) lit. b l) si art. 332 alin. (1) din Codul penal (Folosirea intentionata de catre o persoana publica a situatiei de serviciu, daca aceasta a cauzat daune in proportii considerabile drepturilor si intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, savarsita din interes material, in scopul realizarii altor interese personale sau in interesul unei terte persoane si inscrierea de catre o persoana publica in documentele oficiale a unor date vadit false, precum si falsificarea unor astfel de documente, daca aceste actiuni au fost savarsite din interes material sau din alte interese personale).

Prin ordonanta procurorului general Eduard Harunjen din 7 august 2017, „efectuarea urmaririi penale in cauza nr. 2017280267 a fost incredintata Inspectoratului de Politie Rezina” sub conducerea Procuraturii Rezina. 

La 16 august 2017, Raileanu a fost retinut, iar peste doua zile – judecatoarea de instructie de la instanta de fond din Orhei, Viorica Severin, a emis pe numele functionarului un mandat de arestare pe un termen de 30 de zile.

Doua saptamani mai tarziu, Colegiul penal al Curtii de Apel Chisinau admite recursul declarat de avocatul Vasile Vantu, caseaza incheierea din 18 august 2017 a Judecatoriei Orhei sediul Rezina si dispune arestarea lui Alexandru Raileanu la domiciliu pe un termen de 30 de zile. 

La 7 noiembrie 2017, Raileanu este pus sub invinuire, incriminandu-i-se oficial comiterea infractiunilor prevazute de art. 327 alin. (1) si art. 332 alin. (1) din Codul penal.

Prin ordonanta din 2 noiembrie 2017 a adjunctului procurorului-sef al Procuraturii raionului Rezina, Anatolie Maliuta, la cauza penala nr. 2017280267 este conexata si cauza penala pornita la data de 5 septembrie 2017 in baza art. 352 alin. (1) din Codul penal.in care erau vizate alte trei persoane: omul de afaceri Serghei Bagrin, ex-primarul orasului Rezina, Mihail Cut, si ex-secretarul Consiliului Orasenesc, Alexei Cioric. 

CITESTE MAI DEPARTE PE ANTICORUPTIE.MD