Dosarul numit “Sacosa neagra”, in care Igor Dodon este invinuit de corupere pasiva si acceptarea finantarii partidului socialistilor de catre o organizatie criminala, a fost expediat astazi in judecata. Procurorii sustin ca fostul presedinte ar fi primit pana la un milion de dolari de la Vlad Plahotniuc pentru a promovat interesele PD. Dodon spune ca dosarul este unul politic, iar imaginile in care apare alaturi de Plahotniuc si Iaralov, publicate in presa acum trei ani, sunt trucate.
Igor Dodon ar fi primit de la 600 de mii pana la un milion de dolari de la Vlad Plahotniuc si de la un apropiat de-al acestuia, Serghei Iaralov, care conduceau o organizatie criminala, anunta procurorii.
In anul 2019, acestia ar fi negociat crearea unei coalitii de guvernare in Moldova, intre PD si PSRM, interesul acesteia fiind modul de distribuire a functiilor de ministri in cadrul noului Guvern si a functiilor de conducere a institutiilor publice. Potrivit procurorilor, Igor Dodon, in acea perioada presedinte de tara, trebuia sa negocieze cu persoane influente de la Moscova, astfel incat Plahotniuc sa scape de dosarele penale pe numele sau din Rusia.
"Voi doar cu mine aveti ce aveti, nu cu altii.
-Eu?
-Nu, voi, PSRM-ul, rusii.
-Care sunt gata sa va primeasca saptamana viitoare la Putin si sa rezolve toate problemele. Putin in fata mi-a spus ca ofera garantii personale."
Suma mentionata de procurori ar fi fost ceruta de Igor Dodon pentru cheltuielile Partidului Socialistilor, inclusiv pentru achitarea angajatilor formatiunii. Avocatul lui Plahotniuc ne-a spus ca nu comenteaza subiectul, iar cu cel al lui Serghei Iaralov nu am reusit sa vorbim. Intr-o reactie pe facebook, fostul presedinte a negat acuzatiile, spunand ca probele aduse de procurori nu sunt legale. Pocurorii sustin ca alte trei capte de acuzare - imbogatire ilicita, incalcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice si de tradare de patrie, sunt la etapa de urmarire penala. Intre timp, astazi urma sa aiba loc prima sedinta in dosarul Energocom, care insa a fost amanata. Asta dupa ce avocatii lui Dodon i-au intors procurorului de caz rechizitoriul pe care l-au primit atunci cand a fost incheiata urmarirea penala, pentru ca documentul nu era scris clar si nu l-ar fi putut studia.
Igor DODON, EX-PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Este vorba despre o cauza penala pe o actiune din anul 2008. Ei se grabesc pentru ca termenul de prescriptie expira peste jumatate de an si ei vor mai repede sa mearga judecata ca sa obtina o sentinta.”
Procurorul de caz a refuzat sa discute cu presa. In cadrul acestui dosar, fostul presedinte este invinuit ca, in perioada cand era ministru al Economiei, ar fi eliberat un aviz in baza caruia, in mai 2008 a fost semnat un contract privind procurarea energiei electrice la un pret mai mare pentru Republica Moldova. Prejudiciul cauzat bugetului public ar fi fost de peste 11 milioane de dolarii.