Moldova se va imprumuta si de la Fondul Monetar International cu 234 de milioane de dolari. Banii vor fi folositi pentru acoperirea deficitului bugetar.

Publicat:23.04.2020, 14:22

Finantarea include doua componente. Una se refera la o suma de 156 de milioane de dolari la o dobanda de 1,5%, cu o perioada de gratie de 3 ani si 3 luni si o perioada de rambursare de 1 an si 9 luni. Iar termenul limita de achitare a datoriei este de 5 ani. Suplimentar, Moldova va plati un comision de 0,5% din suma.

Imprumut de la FMI, prin intermediul instrumentului de finantare rapida:

Suma – 156 de milioane $

Dobanda – 1,5%

Maturitatea imprumutului – 5 ani

Comision – 0,5%

Cealalta componenta prevede suma de 78 de milioane de dolari, cu o dobanda de 0%, cu o perioada de gratie de 5 ani si 6 luni. Termenul limita de achitare a datoriei este de 10 ani.

Imprumut de la FMI, prin intermediul mecanismului de creditare rapida:

Suma – 78 de milioane $

Dobanda – 0%

Maturitatea imprumutului – 10 ani

Cele doua legi au fost votate in lectura finala cu 85 de voturi. Pe langa asta, UE ofera 100 de milioane de euro Moldovei pentru lupta impotriva Coronavirus. Suma face parte din noua asistenta urgenta macro-financiara. Asta in afara pachetului de granturi de 87 de milioane de euro, anuntat recent.

De asemenea, acordul de imprumut cu Federatia Rusa a fost aprobat de Parlament in lectura finala cu 56 de voturi.

Proiectul de lege privind atragerea imprumutului de stat extern din partea Fondului Monetar International prin intermediul mecanismului de creditare rapida (RCF):

Proiectul de lege privind atragerea imprumutului de stat extern din partea Fondului Monetar International prin intermediul instrumentului de finantare rapida (RFI):

Citeste si : Decis. Vom lua 200 milioane de euro credit de la rusi. Parlamentul a aprobat proiectul de ratificare a acordului de imprumut. Dumitru Alaiba: "Cea mai mare crima, dupa furtul miliardului" - VIDEO

Citeste si : LIVE. Sedinta parlamentului din 23 aprilie 2020