La 11 ani de cand s-a anuntat initiativa de a construi un drum de centura a orasului Chisinau, astazi a fost dat in exploatare primul sector de drum de doar sapte kilometri. Lucrarile au costat circa 10 milioane de lei. Alte doua sectoare urmeaza a fi construite in urmatorii trei ani, da asigurari prim-ministrul. Drumul de ocolire a orasului Chisinau are 90 de kilometri.
Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV:„Incepand de astazi traficul pe drumul de centura a orasului Chisinau este deschis. Vorbim despre primul sector care are o lungime de 6,6 km si uneste orasul Ialoveni de Durlesti. Lucrarile au costat aproape 10 milioane de euro, bani oferiti sub forma de credit de Banca Europeana de Investitii.”
Sa inspecteze drumul proaspat reparat a venit premierul Natalia Gavrilita, dar si Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale.
Andrei SPINU, VICEPREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: „Daca va amintiti, aceasta portiune de drum era de foarte proasta calitate, soferii evitau sa mearga pe aici, de multe ori intrau prin Chisinau doar ca sa nu mearga pe aceasta portiune.”
Vinovati pentru faptul ca procesul de renovare a drumului, care a inceput inca acum sapte ani, a durat atat de mult, ar fi cei care au stat pana acum in fruntea tarii, spune Andrei Spinu.
Andrei SPINU, VICEPREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: „Ceea ce am gasit eu, cand am venit la minister erau documente nesemnate, tergiversari, facturi neplatite si practic noi din prima luna am impins cat am putut ca sa nu mai fie astfel de probleme.”
Pana acum au fost renovati doar sapte kilometri din cei aproape 90 de kilometri ai drumului de centura a orasului Chisinau. Autoritatile anunta ca si alte sectoare ale drumului de ocolire urmeaza sa fie reparate.
Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV: „Si acest drum, de la Durlesti - la Cricova, de circa 17 kilometri, ar putea intra, in acest an, in reparatie. Cel putin asta promit autoritatile. Premierul da asigurari ca sectoarele doi si trei vor fi date in exploatare in anul 2025.”
Cei de la ministerul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale spun ca pentru sectoarele doi si trei a fost semnata deja un acord de finantare din partea BEI de 150 de milioane de euro.
Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:„Avem deja finantarea pentu urmatoarele portiuni de drumuri. Speram sa le reconstruim in urmatorii doi, trei ani.”
Totodata, autoritatile spun ca in acest an vor incepe studiile de fezabilitate pentru sectoarele de drum - 4, 5 si 6.
Lilia DABIJA, SECRETAR GENERAL AL MIDR: „Pentru sectoarele 4,5 si 6 am solicitat un grand din partea UE si mi-a fost aprobata deja cererea de finanatare. Pana in 2024 vom obtine studiul de fizabilitate pentru sectoarele 4,5,6, asa ca pana in 2030 sa finalizam acest obiectiv.”
Despre constructia drumului se vorbeste inca din 2012, cand ministerul Transportului si-a anuntat intentia de a construi o centura de ocolire a capitalei, iar Anatol Salaru, pe atunci ministru al Transporturilor, anunta ca acesta va fi gata in 2015. Si pentru ca acest lucru nu s-a intamplat, urmatorul ministru al transporturilor prognoza darea in exploatare a drumului de ocolire in 2017, iar lucrarile au tot fost amanate.