După ce anterior țineu una și bună că nu vor institui stare de urgență în agricultură, autoritățile au schimbat macazul și anunță că pregătesc un proiect de lege în acest sens care va fi votat de Parlament săptămâna aceasta. Ministrul agriculturii nu a oferit deocamdată alte detalii despre asta, precizând că va reveni cu informații suplimentare în zilele ce urmează. Fermierii spun că nu înțeleg acțiunile Guvernului, în condițiile în care au solicitat instituirea stării de urgență încă de la mijlocul verii atunci cât arșița ardea totul pe câmp. Potrivit lor, măsura este întârziată.

Vladimir BOLEA, MINISTRUL AGRICULTURII: „Ministerul agriculturii lucrează asupra proiectului de lege pentru situația excepțională care va fi susținut de către Guvern și ulterior votat de către Paralment în această săptămână. Noi suntem în proces de avizare, discuții cu celelalte instituții ale statului.”

Asta dupa ce cu puțin timp în urmă ministrul agriculturii afirma ferm că nu va fi instituită stare de urgență. Vladimir Bolea a vorbit evaziv la acest subiect, precizând că cel mai probabil miercuri va oferi detalii. Fermierii se arată nedumeriți de schimbarea de poziție a autorităților vizavi de solicitările lor pe care le-au tot vociferat în ultimele două luni.

Alexandru BĂDĂRĂU, DIRECTORUL EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI „FORȚA FERMIERILOR”: „Cu două luni și jumătate în urmă, la sfârșit de luna iunie, noi declaram pe toată presa și pe toată țara că este nevoie de declarat starea de urgență la nivel de țară și este nevoie de declarat pentru a stopa anume procedurile de insolvabilitate și mai ales calcularea penalităților și a majorărilor de întârziere, iar guvernul, dacă țineți minte, inclusiv și domnul Bolea și domnul Recean, au ieșit și au spus că nu e posibil lucrul ăsta de făcut, că declararea stării de urgență mai mult va dăuna decât va ajuta agricultorilor. Ca acum noi să aflăm că ei și-au schimbat părerea la 180 de grade.”

Ministrul agriculturii a prezentat astăzi și regulamentul de distribuție a celor 100 de milioane de lei care vor merge spre agricultori sub formă de compensații pentru culturile afectate de scetă.

Vladimir BOLEA, MINISTRUL AGRICULTURII: "Toți agenții economici care au acte de secetă și arșiță pe porumb și grâu în anul 2024, trebuie să depună la AIPA în raza persoanei juridice unde își are declarat sediul persoanei juridice. Ajutorul se acordă, dacă, potrivit actelor de constatare, seceta și arșița au afectat cel puțin 60% din recolta culturilor de porumb și cel puțin 70% din recolta culturii de grâu. Valoarea maximă de ajutor, conform prezentului regulament, nu poate depăși suma de 500 de mii de lei per solicitant.”

Fermierii spun că regulamentul a fost făcut în grabă, iar ei au fost consultați doar de bifă pentru că obiecțiile lor nu au fost luate în considerație.

Alexandru BĂDĂRĂU, DIRECTORUL EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI „FORȚA FERMIERILOR”: „Aceste o sută de milioane de lei nu acoperă pierderile nici la jumătate de raion afectat cum ar fi, spre exemplu, Cantemir sau Cahul. Criteriile de iligibilitate care s-au stabilit exclud din start mai mult de 65 de procente din toți agricultorii din toată țara.”

Asta pentru că actele de constatare se fac în câmp, iar pentru prima grupă de cereale pagubele au fost calculate abia după recoltare, afirmă Alexandru Bădărău care a enumerat și alte condiții impuse care-i defavorizează pe fermieri. Agricultorii afirmă că planifică proteste pentru următoarea perioadă.