La doua saptamani de la atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, care a provocat temeri privind cresterea nivelului de radiatii, autoritatile de la Chisinau nu stiu daca avem suficiente stocuri de iodura de potasiu. Am incercat sa aflam si daca exista un plan de distributie a comprimatelor, insa autoritatile si-au pasat responsabilitatea, fara sa ne ofere un raspuns clar la aceste intrebari. Asta desi anterior dadeau asigurari ca statul va pune la dispozitia cetatenilor medicamente ce contin iod, in caz de necesitate.

Acum doua saptamani, cand armata rusa a atacat centrala nucleara din Zaporojie, intreaga lume s-a alarmat. Anuntul ca ar putea exista o scurgere de substante radioactive a ingrijorat multe tari, asa ca cei din conducere au luat masuri pentru a proteja populatia. Am incercat si noi sa aflam ce pasi au intreprins autoritatile de la noi. In primul rand sa vedem ce autoritate are responsabilitatea de a verifica stocurile de iodura de potasiu in Moldova si daca sunt suficiente. Am adresat intrebarea secretarului de stat al Sanatatii.

Svetlana NICOLAESCU, SECRETAR DE STAT AL MINISTERULUI SANATATII: “- Daca este suficienta iodura de potasiu in stocurile pe care le are Republica Moldova, tinand cont ca tot mai multe tari…?

- Doamna Bezverhni. Clorura de potasiu?

- Iodura de potasiu.”

Si, intr-un final, secretarul de stat ne-a indemnat sa ne adresam angajatilor Agentiei Nationale de Sanatate Publica, pentru ca ei ar monitoriza situatia. Cei de la ANSP, insa, ne-au spus ca nu este obligatiunea epidemiologilor sa urmareasca daca avem suficiente comprimate cu iod. Asa ca ne-am intors la minister, pentru a intelege daca a fost desemnat vreun responsabil pentru aceasta misiune. De aceasta data, ministrul Sanatatii ne-a spus ca Agentia Medicamentului poate sa imi raspunda la intrebari.

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SANATATII: “- Cine raspunde de monitorizarea stocului de iodura de potasiu in tara noastra?

- Agentia Medicamentului.

- Si ministerul Sanatatii?

- Asta tine mai mult de protectia civila, de IGSU, si sunt anumite ghiduri internationale care spun cat trebuie sa fie, unde trebuie sa fie, la ce distanta de statiile atomice. Dar de prezenta sau lipsa medicamentului in tara raspunde Agentia Medicamentului.”

Am telefonat responsabilii de la Agentie. Un angajat ne-a spus ca nu a fost elaborat niciun plan pentru monitorizarea disponibilitatii comprimatelor de iodura de potasiu in tara noastra. Pentru a verifica aceasta informatie, am luat legatura si cu purtatorul de cuvant al Agentiei Medicamentului, care ne-a indemnat sa scriem o solicitare pe adresa electronica. Asta pentru ca institutia, in baza solicitarii, va cere, la randul sau, informatia de la fiecare retea de farmacie. Un raspuns nu am primit deocamdata. Autoritatile si-au pasat responsabilitatea, ca intr-un final sa vedem ca nimeni nu cunoaste daca avem comprimate suficiente pentru toti cetatenii, in caz de un posibil accident nuclear. 

Intre timp, alte tari europene au suplinit deja stocurile. Romania, de exemplu, imediat dupa explozia de la centrala din Zaporojie, a inceput producerea iodurii de potasiu. Iar in aceasta saptamana, ministrul roman al sanatatii a anuntat ca toate cele 30 de milioane de comprimate vor fi distribuite in centrele de sanatate din tara.

Iodul in forma de pastile se administreaza oral doar in cazul unui risc real si doar la recomandarea specialistilor. Acesta este administrat in cazul unei eliminari de iod radioactiv si protejeaza glanda tiroida. Preparatul nu poate fi luat ca metoda de profilaxie, pentru ca ar putea dauna sanatatii.