E forfotă mare în aceste zile pe câmpurile din Moldova. Începe recoltarea grâului, orzului și a mazării. Agricultorii se declară mulțumiți și spun că roada va fi mai mare față de anul trecut. La Căușeni, fermierii estimează să recolteze în medie patru tone de grâu la hectar și spun că ploile din toamnă și primăvara au fost prielnice.

Publicat:27.06.2024, 20:18

La o întreprindere agricolă din satul Cărnățeni, Căușeni, agricultorii lucrează de zor la seceriș. Pe acest teren sunt semănate peste 700 de hectare de grâu și de rapiță. Spicele au o înălțime de aproape un metru și sunt gata de a fi recoltate, afirmă specialiștii din agricultură veniți în teritoriu.

"Ultimele zile din iunie, începutul lui iulie noi vedem că grâul poate fi recoltat. 

- Se numără rândurile de boabe, care e recolta, aici sunt vreo 5 tone aproximativ.

- Maturarea grâului de toamnă este una din prioritățile specialiștilor secției agricultură."

Fermierii spun că ploile din toamnă și din primăvară au creat condiții prielnice pentru dezvoltarea cerealelor, iar recolta este mai bogată față de anul trecut. Ieri, o comisie de evaluare a mers în teritoriu pentru a discuta cu plugarii si a vedea dacă sunt respectate regulile în timpul secerișului.

"- Este un agent economic bun, receptiv, semănăturile se fac a timp, introduce toate substanțele minerale, face fertilizarea la timp cu îngrașăminte minerale."

Reprezentanții din cadrul Inspectoratului General pentru situații de Urgență vin cu recomandări pentru agricultori și agenți economici pentru a evita incendiile în timpul recoltării.

"Sunt atenționați referitor la dotarea tehnicii cu mijloace primare de stingere a incendiilor cu tragerea fâșiilor de protecție în jurul lanurilor, secționarea lanurilor în sectoare de lucru pentru a nu admite răspândirea eventualelor incendii, neadmiterea fumatului pe teritoriu, evitarea tehnicii cu defecțiuni. 

- Nu avem cazuri de focare de ardere, anul trecut s-au înregistrat trei cazuri de ardere la etapa de recoltare, inițiate din cauza diferitor factori, inclusiv defecțiuni la unitățile de transport."

Cei care nu respectă aceste reguli, pot fi amendați. Fermierii din Republica Moldova au semănat în acest an grâu pe o suprafață de peste 300 de mii de hectare. În raionul Căușeni urmează a fi recoltate peste 17 mii de hectare de culturi cerealiere din prima grupă.