E Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor, iar asta înseamnă că e zi de mare curățenie. Gospodinele au spălat astăzi draperiile și geamurile, au scos afară covoarele și au dat totul cu var, ca să miroase a prospețime. Marea Curățenie de Paște se simte cel mai mult în satele Moldovei. Totuși, oamenii spun că cea mai importantă curățenie de sfintele sărbători e cea din suflet.
„Ne pregătim de sfintele Paști – Învierea Domnului și, așa cum am prins de la mama – facem curățenie: în suflet, în curte și în natură, ca să fie curat și lumină.”
Cu emoții ne pregătim, că e o mare sărbătoare.
În satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni, marea curățenie de Paște e în toi. De dimineață, Lidia Ceban a făcut casa lună și a scos țolurile la soare, așa cum spune obiceiul din bătrâni.
Lidia CIOBAN, LOCUITOARE HÎRTOPUL MARE: „Le batem, le curățim și le întindem la soare. Așa e din tradiție și așa și m-a prins să scot totul afară și să fac curățenie în casă, ca să-l întâlnim pe Domnul în curățenie.”
În celălalt capăt de sat, mătușa Valentina întindea la uscat prosoapele cu dantelă, pe care le va pune pe cozonaci. Apo a măturat prispa.
Valentina POSTORONCĂ, LOCUITOARE HÎRTOPUL MARE: „Ne pregătim de noaptea Învierii și trebuie să avem un prosop pe pască. Facem pentru noi, dar și pentru lumea care va intra, să fie frumos și curat.”
Iar mătușa Ana a spălat draperiile, a șters pânza de păianjen și a dat totul cu var, până și beciul, ca în ziua de Paște să miroase a prospețime.
Ana BOBEICU, LOCUITOARE HÎRTOPUL MARE: „Îl dau cu var să fie curat, să miroase frumos când intri în beci și să îți placă. Vopsesc și scările și pereții.”
Și nu a uitat de curățenia din drum, deoarece omul gospodar se cunoaște de la poartă.
Ana BOBEICU, LOCUITOARE HÎRTOPUL MARE: „Așa am prins de la părinți. Când eram mici, mereu curățenia începea din curte și ajungea la poartă, ca să fie curat. Așa-i tradiția.”
Gospodarii din Hîrtopul Mare spun că de Paște, întreg satul se îmbracă în straie de sărbătoare.
"-Doamne Ajută.
- Mulțumim Domnului!
-Ce faceți?
- Iată dăm cu vopsea fântâna, că se apropie sfintele sărbători de paște."
Astfel, cât mătușa Iulia împrospăta fântâna, moș Gheorghe cosea iarba din drum.
„Să fie curat, să placă tuturor și nouă.”
Cu casele și curțile curate, oamenii spun că sunt în așteptarea sfintelor sărbători, iar cea mai importantă curățenie este cea din suflet.
„Le doresc lumină în suflet, sănătate și pacea să ne dea Dumnezeu.”
„Să-l întâmpinăm pe Hristos cu dragoste, pace și cu sănătate.”
„Sănătate la copii și Paște Fericit.”