Sarbatoarea Limba Noastra cea Romana isi are originea in 1989. Atunci, moldovenii au revenit la alfabetul latin si, ulterior, la denumirea de limba romana. Dupa 1994, limba oficiala a devenit moldoveneasca, iar odata cu asta si un subiect de disputa ce dureaza pana astazi.
La 27 august 1989, Marea Adunare Nationala de la Chisinau a constrans Prezidiul Sovietului Suprem al RSSM sa modifice Constitutia, astfel incat limba romana sa devina limba de stat.
Decizia a fost luata sub presiunea miilor de oameni care protestau in strada.
Pentru publicarea manualelor in limba romana a fost nevoie de circa 7 ani. Totusi in 1994, Partidul Democrat Agrar, promotor al ideii moldovenismului, a schimbat denumirea limbii si sarbatorii.
"Limba moldoveneasca" a devenit limba de stat, iar pe 31 august moldovenii au inceput sa sarbatoreasca Ziua Limbii Noastre si nu Ziua Limbii Romane. O data cu venirea comunistilor la putere, in 2001, manifestatiile dedicate sarbatorii Limba Noastra nu mai sunt organizate la nivel de stat.
Inaltii demnitari isi facusera un obicei din a lipsi de la ceremonii, iar traditia de a instala cate un bust pe aleea clasicilor a fost intrerupta fara niciun motiv.
Mai mult, in anul 2003 a fost editat controversatul dictionar moldo-roman al lui Vasile Stati, care urmarea sa demonstreze ca intre moldoveneasca si romana exista diferente. Timp de mai bine de doua decenii denumirea limbii a fost un subiect de disputa intre politicieni si un instrument de manipulare a electoratului.