Astăzi e Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei. În Republica Moldova numărul de bolnavi de tuberculoză este în descreștere, menționează ministerul Sănătății.
Tuberculoza este o boala infecțioasă, potențial fatală, dacă este netratată, care afectează, de obicei, plămânii, deși poate afecta aproape orice organ. Bacilul care provoacă tuberculoza se transmite pe cale aeriană, prin inhalarea unor particule mici. Acestea sunt eliminate, prin tuse, cântat, vorbire și strănut, de persoanele care suferă de tuberculoză activă a căilor respiratorii și plămânilor. Se estimează că fiecare pacient activ netratat poate infecta de la 10 până la 15 persoane pe an.
Simptomele bolii depind de organele afectate. Boala activă se dezvoltă odată cu multiplicarea microbacteriilor. În unele cazuri, pacienții nu prezintă simptome, iar în altele pot fi asimptomatici.
Cele mai frecvente manifestări, în situațiile cu afectarea organelor aparatului respirator, sunt tusea, care durează cel puțin 2-3 săptămâni, expectorații de sânge și durere toracică.
Potrivit ministerului Sănătății, anul trecut, în Republica Moldova, au fost înregistrate 1935 de cazuri noi, dintre care 145 la copii.