Sezonul de toamna 2019 a inceput astazi si la nivel astronomic, odata cu echinoctiul, care oficial se inregistreaza luni, 23 septembrie, la ora 10:50. Incepand din acest moment, ziua (orele de lumina) se micsoreaza in emisfera nordica, iar noaptea incepe sa creasca, urmand ca durata de intuneric sa ajunga la maximum la solstitiul de iarna. In acest interval, se va trece la ora de iarna, care este ora standard.
La echinoctiul de toamna, ca si la cel de primavara, ziua este egala cu noaptea, in sensul ca orele de lumina sunt tot atatea cate cele de intuneric, in orice loc de pe Pamant. Google marcheaza luni printr-un logo special (google doodle) faptul ca toamna 2019 a inceput la nivel astronomic.
Daca la nivel calendaristic toamna incepe la 1 septembrie, astronomic se considera ca toamna vine odata cu data echinoctiului.
Echinoctiul de toamna, care in 2019 se va inregistra la ora 10:50, reprezinta momentul in care Soarele, in miscarea sa aparenta anuala, trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant. Exista doua astfel de fenomene: echinoctiul de primavara si echinoctiul de toamna.
De ce echinoctiul nu se produce in fiecare an la aceeasi data
De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeasi data din cauza faptului ca anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.
De cand a fost alcatuit calendarul gregorian (1582), echinoctiul de toamna s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des insa la 22 sau 23 septembrie.
Dupa producerea acestui fenomen astronomic, orele de lumina vor incepe sa scada, pana la solstitiul de iarna, de la 22 decembrie.
Cele doua puncte de pe ecliptica in care se afla Soarele in momentul echinoctiului se numesc puncte echinoctiale, fiind denumite punctul vernal si, respectiv, punctul autumnal, scrie Agerpres.
Cuvantul „echinoctiu” deriva din cuvantul francez „equinoxe” care, la randul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” - egal si „nox, noctis” - noapte.
Daca in emisfera nordica incepe toamna, in emisfera sudica fenomenele se intampla invers si incepe primavara astronomica. In regiunile polare din emisfera nordica, incepe lunga noapte polara, iar in cea sudica incepe ziua polara, care vor dura, fiecare, cate 6 luni.
La data de 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea in semnul zodiacal Balanta.
Cand se trece la ora de iarna
Sistemul orei de vara si de iarna presupune o ajustatare cu o ora a ceasurilor in fiecare primavara si toamna. La ora de vara, ceasul de da inainte cu o ora (ora 3:00 devine ora 4:00), in timp ce la ora de iarna operatiunea e inversa, ceasurile se dau inapoi cu o ora si ora 4:00 devine ora 3:00.
Trecerea la ora de iarna 2019, care este ora standard, se va face in ultimul weekend din luna octombrie, adica in noaptea de 26 spre 27 octombrie, cand ceasurile se dau inapoi cu o ora, ora 4:00 devenind ora 3:00.
In perioada orei de iarna, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (GMT) va fi de doua ore (fata de trei ore cand e ora de vara).
Introducerea orei de vara a avut ca scop cresterea numarului de ore in care oamenii beneficiaza de lumina naturala a Soarelui si a fost extrem de avantajoasa pentru cei care lucrau pe vremuri in agricultura.
In ciuda faptului ca s-a vorbit foarte mult, incepand de anul trecut, ca se renunta la schimbarea orei, decizia definitiva nu a fost inca luata, asa incat cel putin anul acesta si la anul se va continua aceasta practica.
Cat mai continua schimbarea orei
Comisia Europeana a propus renuntarea la schimbarea sezoniera a orei in Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odata pentru totdeauna, daca doresc sa aplice in mod permanent ora de vara sau de iarna. Ar urma ca incepand din anul 2021 sa se renunte la schimbarea orei de vara si de iarna in Uniunea Europeana.
Statele care decid sa mentina permanent ora de vara vor face ultima modificare in acest sens in ultima duminica din martie 2021, iar cele care prefera sa ramana la ora de iarna (ora standard) vor face modificarea finala in ultima duminica din octombrie 2021.
Tarile Uniunii Europene trebuie sa informeze Comisia asupra alegerii lor pana anul viitor in aprilie, apoi sa se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale sa nu afecteze functionarea pietei unice.
Propunerea de renuntare la schimbarea orei a aparut in 2018 si ar fi trebuit sa intre in vigoare anul acesta, dar unele tari europene s-au opus.