Riscul de contaminare a apelor subterane și a solului poate exista doar dacă trupurile animalelor sunt înhumate la nimereală. Această amenințare însă a fost minimizată la maxim, odată cu selectarea unei zone cu un anumit tip de sol, și anume unul argilos. Așa comentează autoritățile îngrijorările cu privire la riscurile enunțate de localnicii din Roșcani. În același timp, responsabilii spun că locația unde sunt înhumate animalele nu intră în zona de protecție a râului Bîc. Deci, riscuri pentru contaminarea apei nu vor fi.
Alexandru MANCIU, DIRECTOR ADJUNCT ANSA: “Principalul criteriu de selectare a solului este ca acest spațiu să fie cât mai aproape de exploatația afectată de pestă porcină, astfel încât transportarea cadavrelor să limiteze diseminării virusului pe distanțe largi. Se ia în calcul ca acel loc să fie la cel puțin 400 de metri de localitățile rurale și se ia în calcul ca apele freatice să fie la o distanță suficientă.”
În același timp, se ține cont și de tipul solului, spun responsabilii.
Ion BULMAGA, ȘEFUL INSPECTORATULUI PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI: “Solul care trebuie să fie utlizat la înhumare trebuie să fie de tip argilos, pentru că are un grad de tasare mult mai mare decât alte timpuri de soluri, cum ar fi soluri brune sau negre. Ulterior, nu permite infiltrarea în acest strat de sol a lichidelor în rezultatul descompunerii.”
În procesul de înhumare a animalelor sacrificate se utilizează și substanțe de dezinfectare.
Alexandru MANCIU, DIRECTOR ADJUNCT ANSA: "Planșeul gropii date fiind construit astfel și depozitate cantități suficiente de material absorbant care este din abundență presurat cu dezinfectanți. Ulterior, după ce sunt amplasate aceste carcase, după fiecare strat, la fel sunt presurați dezinfectanți."
Locul ales pentru înhumarea animalelor sacrificate a fost groapa de gunoi din localitate.
Ministerul mediului menționează într-un comunicat că gropile de înhumare au o adânccime de 6-9 metri. Iar zona unde se află acestea va fi îngrădită prin instalarea unui gard de protecție.
Alexandru MANCIU, DIRECTOR ADJUNCT ANSA: "Marele risc care persistă în astfel de focare ca toate animalele să se reușească a fi scoase din focar, deoarece odată decedate, acestea încep a se descompune la nivel de fermă și pot cauza daune asupra mediului mult mai mari."
Ecologiștii spun că dacă vor fi respectate toate normele sanitare, riscuri pentru mediu nu ar trebui să existe.
Ilia TROMBIȚCHI, ECOLOGIST: “Dacă va fi izolat solul, cred că nimic grav. Dar dacă ca de obicei la noi, evident că există riscul de răspândire a provocatorului bolii.”
Proprietarii animalelor sacrificate, fie că e vorba de persoanele fizice sau de persoanele juridice, vor primi despăgubiri în cazul în care animalele pe care le întrețin sunt nimicite în procesul lichidării focarelor. Compensația se stabilește în funcție de prețul de piață în acea zi, vârsta, greutatea și valoarea energetică.
Atenție însă! Pentru a beneficia de despăgubiri, porcii sacrificați trebuie să fie cu marcă metalică aplicată la ureche și să fie înregistrați oficial.