„Educatie electorala”, asa ar urma sa se numeasca noua disciplina optionala din 10 institutii de invatamint din tara. Incepand cu anul scolar 2023-2024, cel putin 220 elevi si eleve vor obtine cunostinte de baza in domeniul electoral, vor putea sa formuleze sarcini pentru guvernare, dar vor sti cum sa verifice angajamentele asumate de cei alesi.

Publicat:26.04.2023, 16:53

Astfel, elevii din clasele a IX-a si/sau a X-a vor avea posibilitatea de a selecta aceasta disciplina ca optionala.

Initiativa este desfasurata de Centrul de Instruire Continua in Domeniul Electoral (CICDE), in parteneriat cu PNUD, prin intermediul proiectului „Consolidarea democratiei in Moldova prin alegeri incluzive si transparente”, finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si Ambasada Marii Britanii in Republica Moldova.

Curriculumul pentru disciplina optionala a fost elaborat in 2022 de CICDE, in parteneriat cu PNUD Moldova, fiind ulterior aprobat de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

„Integrarea educatiei electorale in invatamantul formal va accelera consolidarea democratiei in Moldova prin dezvoltarea unor generatii de tinere si tineri constienti de importanta participarii civice si a procesului electoral”, a declarat Doina Bordeianu, directoarea CICDE.

In prezent, se lucreaza asupra manualului scolar pentru disciplina optionala, iar ulterior va fi elaborat si un Ghid al profesorului.

Pentru a promova noua disciplina, CICDE va desfasura o campanie de comunicare, care va include sesiuni de informare la nivel regional, dezbateri pentru elevi, precum si instruiri pentru profesorii implicati in pilotarea disciplinei.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.