Energocom a semnat un contract pe termen scurt pentru livrarea energiei electrice cu o companie din Romania. Pana la sfarsit de octombrie, aceasta va furniza tarii noastre o parte din necesarul de curent electric la pretul de peste 90 de euro pentru un Mwh. Moldelectrica sustine ca astazi deocamdata nu sunt prognozate deconectari, desi avem in continuare un deficit de curent pe care il acoperim din contracte de avariere cu Romania, la preturi de pana la 6 ori mai mari decat ceea ce primim de la Cuciurgan.

Publicat:26.10.2022, 20:31

Centrala termoelectrica de la Cuciurgan, care pana nu demult ne livra 70 la suta din necesarul de energie electrica, a redus si astazi livrarile de curent.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: „Acum MGRES livreaza in jur de 40 – 45 la suta din necesar, tinand cont ca am alocat sau de fapt Moldovagaz a repartizat o cantitate suplimentara de gaz pentru malul stang.”

Sergiu APARATU, DIRECTOR MOLDELECTRICA: „46% - MGRES, 35 la suta se livreaza pe contracte comerciale din Romania, 10% - Termoelectrica si in jur de 7 procente sunt contractul de avarie din Romania. Restul sunt producatori locali, regenerabile si altele.”

Responsabilii de la Energocom anunta ca ieri au reusit sa incheie un nou contract cu o companie din Romania, care ca e valabil doar pana pe 31 octombrie. Intreprinderea va furniza tarii noastre 50 de Mwh, dar nu este clar cat la suta din necesar acopera aceasta cantitate. Directorul Energocom ne-a spus ca va reveni cu detalii pe parcursul zilei, precizand ca se negociaza in continuare pentru a gasi noi surse de energie pentru acoperirea deficitului.

Sergiu APARATU, DIRECTOR MOLDELECTRICA: „- Exista riscul de deconectari astazi? 

- Noi nu prognozam asa riscuri, numai daca pot fi unele defectiuni tehnice in retea atunci putem sa intervenim. 

- Contractul de avariere cu Romania, inteleg ca a fost prelungit? 

- Contractul este unul cadru si el se activeaza cand exista deficitul si ei au energie care pot sa ne-o ofere. Daca ei nu vor avea energie, noi putem sa fim nevoiti sa deconectam sarcina. Deocamdata ne-au confirmat ca energie exista si ne-au confirmat graficele de acoperire a acestui deficit. ”

Andrei Spinu a anuntat ca energia care o primim acum prin contractele de urgenta costa intre 190 si 348 EUR/MWh. 

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: "Nu este un pret negociat, este un pret pe piata Romaniei in functie de orele la care se ia aceasta energie. Daca aceasta situatie de deficit va continua atunci ea va avea un impact pe tarif, ANRE trebuie sa ne spuna care va fi impactul.”

Factura pentru energia de avarie pe care o consuma in prezent Republica Moldova va veni la sfarsitul lunii si va fi remisa furnizorilor de curent electric, care ar putea cere majorarea tarifului pentru consumatori. Criza in sistemul electroenergetic al tarii a inceput vineri, cand cel mai mare distribuitor de energie din tara a anuntat despre un deficit de energie in retea, facand apel catre consumatori sa economiseasca, altfel sunt posibile deconectari in evantai. Tot atunci, liderul separatist de la Tiraspol a anuntat ca din cauza lipsei gazului, Centrala de la Cuciurgan va reduce livrarile de curent catre malul drept al Nistrului. Unele voci sustin ca ar fi vorba de un santaj energetic pus la cale de Rusia si coordonat cu autoritatile separatiste din regiunea transnistreana.