Este un an greu si pentru apicultori, care ne atentioneaza ca dulcea miere ar putea avea un pret amar. Polen a fost putin, iar mierea de salcam va fi greu de obtinut, se planga apicultorii care au pierderi si de 90 la suta.

Grigore Scutari este unul din cei mai vestiti apicultori din raionul Basarabeasca. Spune ca in acest an apicultorii au de suferit pierderi enorme si asta fiindca albinele nu au cum sa produca miere.  

Grigore SCUTARI, APICULTOR: “Stiu apicultori carora le mor de foame albinele. Copacii au frunze mici. Nectar a fost putin si polen la fel.”

Cand teiul era inflorit, precipitatiile abundente au spalat florile pline cu nectar. Iar acum o alta primejdie sunt pasarile, care adora sa se lacomeasca cu albini.  

Grigore SCUTARI, APICULTOR: “Au fost zile cand albinele puteau culege mierea, dar erau prigorii care nu le permiteau sa o faca. Zburau ca avioanele. Pasarile se hranesc practic doar cu albine.”

Lipsa mierii de salcam va duce la majorarea preturilor - aproximativ de la 100 la 150 de lei pentru un kilogram de miere. In acest an apicultorul a scos din prisaca cu 90 la suta de miere mai putin decat anul trecut.  

Grigore SCUTARI, APICULTOR: “Anul asta nu are miere nici Ucraina si nici Rusia. O sa aduca miere din China pe care nu o mananca nimeni.”

Potrivit expertilor, in Republica Moldova se micsoreaza locatiile care ar permite colectarea mierii de salcam si tei, iar numarul apicultorilor se mareste. In tara noastra sunt inregistrati in jur de 7 mii de detinatori de albini.