Euro s-a depreciat si a ajuns sa valoreze cat dolarul sau chiar mai putin la mai multe case de schimb valutar din tara. Oamenii care au facut economii in aceasta valuta sau care primesc ajutor de la rude peste hotare spun ca au de suferit. Expertii economici sustin, insa, ca euro ar putea sa isi revina in cateva luni.

Pe matusa Elena am intalnit-o pe strada Banulescu Bodoni, in apropiere de cateva case de schimb valutar, unde un euro valora mai putin decat un dolar. Femeia, care primeste o pensie de putin peste 2 mii de lei, spune ca in fiecare luna nepoata sa ii trimite bani. Din cauza deprecierii valutei europene, batrana se plange ca va avea de pierdut cateva sute de lei.

Elena BATRINCEA, PENSIONARA: “- Imi trimit 50 de euro in fiecare luna. 

- Si acum cat veti pierde?

- Pierd mult, vreo 100-200 lei. Asta este foarte mult pentru mine.”

Oamenii pe care i-am intalnit la casele de schimburi valutare spun ca deja simt efectul acestei deprecieri.

“Cresc preturile, acestea sunt rezultatele.” 

“Cei care au economii in euro vor avea de suferit, vor avea de pierdut. 

- Cursul pentru un euro a scazut si ar trebui sa scada preturile si la lucrurile care se vand in aceasta valuta, insa nu este asa.”

“Costa si mai ieftin (n.r. euro). Am schimbat 20 de euro si mi-au dat circa 300 de lei.” 

Iar cei care au facut economii in euro spun ca asteapta zile mai bune.

“Noi punem de-o parte euro pentru nunta, si nu stiu cum asta va influenta, nu stiu ce va fi mai departe. 

- Daca vom avea nevoie de bani, vom schimba cu acest curs care este, vom pierde, dar nu avem alta alegere, toti au de pierdut.”

Expertul economic Veaceslav Ionita mentioneaza ca aceasta depreciere se inregistreaza din cauza crizei economice care s-a abatut asupra tarilor europene, in special in Germania. Potrivit analistului, pentru prima data in ultimii 30 de ani, Germania are un deficit negativ al balantei nationale, ceea ce a dus la deprecierea valutei europene.

Veaceslav IONITA, ANALIST ECONOMIC: “Germania este afectata de pretul la resurse energetice, in special gazul. Germania este foarte puternic expusa la gazul rusesc. De fiecare data cand suntem in zona de criza, oamenii se refugiaza in dolari, dolarul este vazut ca valuta de refugiu.”

Analistul precizeaza insa ca in cateva luni, euro isi va “intari” din nou pozitia. Pana atunci, expertul spune ca moldovenii ar putea profita de aceasta depreciere a valutei europene.

Veaceslav IONITA, ANALIST ECONOMIC: “Apartamentele sunt in euro, obiectele de lunga durata se procura in euro. Cine vrea sa cumpere aceste bunuri si are lei sau dolari acum e momentul, si este un avantaj enorm la pret.”

Euro a ajuns sa valoreze in aceasta saptamana exact cat un dolar, pentru prima data in ultimii 20 de ani. 

Astazi, Banca Nationala a stabilit pentru un euro un curs valutar de 19,35 de lei, iar pentru un dolar 19,31 de lei.

CURS VALUTAR STABILIT DE BNM

EURO – 19,35

DOLAR – 19,31

Expertii spun ca moneda europeana se depreciaza, fiind afectata de riscul intreruperii livrarilor de gaze rusesti catre UE.