Cozile de pana la 7 zile la granita cu Romania ii incurca pe fermierii din Republica Moldova, o tara agricola care isi exporta in aceasta perioada recolta de floarea soarelui. Aceeasi ruta este folosita de camioanele ucrainene care fug din calea razboiului, preferand rutele pe uscat. Acest lucru a creat unul dintre cele mai mari blocaje pe care le-a cunoscut regiunea Marii Negre, scrie Euronews.
De-a lungul soselelor moldovenesti, la sfarsitul verii, puteti vedea campuri de floarea-soarelui de un galben stralucitor peste tot in tara. Nu este doar o priveliste frumoasa, pentru ca in aceasta tara agricola, semintele de floarea-soarelui joaca un rol economic vital. Floarea-soarelui reprezinta 25% din totalul terenurilor cultivate in Moldova, dar a devenit din ce in ce mai dificil pentru fermieri sa exporte profitabilele seminte din cauza blocajelor cauzate de presiunea suplimentara a soferilor de camion ucraineni care incearca, de asemenea, sa exporte recoltele tarii lor prin Moldova vecina, catre porturile din Romania.
„Asteptam aici de patru zile”, a declarat un sofer de camion ucrainean. In acest timp, el a parcurs doar 600 de metri cu vehiculul sau plin de cereale. In jurul lui, sute de alti soferi moldoveni si ucraineni sunt si ei blocati.
Aceasta este acum realitatea zilnica la granita de sud a Republicii Moldova, la punctul de trecere a frontierei Giurgiulesti. Odata cu razboiul in curs de desfasurare din Ucraina, acesta a devenit unul dintre punctele de blocaj pentru exportul de alimente in regiunea Marii Negre.
Ucrainenii asteapta in Moldova sa treaca in Romania. Acestia pot sta la coada intre cinci si sapte zile in medie, potrivit Ministerului moldovean al Economiei. In Romania, cerealele sunt duse in portul Constanta si, de acolo, in toata lumea cu nave cargo.

Vamii romane nu ii pot incadra pe toti in zona lor de vamuire, asa ca cea mai mare parte a asteptarii are loc in Moldova, un punct crucial de tranzit pentru produsele agricole ucrainene.
Soferii sunt adunati langa sosea in grupuri, parand epuizati. Unii stau tacuti pe iarba; unii impart mancarea si vorbesc in liniste. Nu exista locuri de asteptare, au spus soferii. Ei folosesc tufisuri pentru toalete si recipiente cu apa pentru dusuri.
Multi facuse sute de kilometri din Ucraina, doar pentru a fi blocati aici.
Este fara precedent pentru punctul de trecere a frontierei Giurgiulesti. Numai in octombrie, 1307 camioane incarcate au trecut granita ucraineana-moldoveneasca prin Reni-Giurgiulesti, a declarat Mailin Aasmae, Misiunea UE de Asistenta la Frontiera in Moldova si Ucraina.
Si nu se vede un sfarsit pentru criza. Timpul mediu de asteptare aproape s-a dublat din septembrie, a adaugat Aasmae, de la 137 de ore la 269.

O problema globala
Pana in aceasta vara, cerealele au fost exportate in principal prin intermediul navelor de marfa, dar Rusia a pus capat Initiativei pentru cereale la Marea Neagra si a inceput sa vizeze navele si porturile ucrainene. Marea a devenit brusc o zona de pericol.
In ciuda riscurilor, o multime de cereale ucrainene asteapta sa fie exportate. Aceasta este o problema globala. Ucraina hraneste o mare parte din lumea in curs de dezvoltare prin Initiativa privind cerealele Marii Negre. Pana in aceasta vara, porturile ucrainene au lucrat din plin pentru a aduce hrana celor aflati in nevoie.
Din iulie, toate marfurile trebuie sa fie transportate pe uscat, iar Moldova ofera pentru acei soferi unul dintre primele porturi sigure, GIurgiulesti.
„Nimic periculos nu zboara deasupra capetelor noastre aici”, a spus soferul de camion ucrainean.
„In Ucraina, indiferent unde ne aflam in Ucraina, exista intotdeauna un pericol persistent pe drum.”
Pana si angajatii portului moldovenesc vad bombele explodand pe partea ucraineana, in portul Reni, la aproximativ zece kilometri distanta, asa ca formarea unor linii lungi pe partea ucraineana nu este sigura pentru soferi.
„Ei vizeaza zone cu o concentratie mare de telefoane mobile”, a explicat Viorel Garaz, secretar de stat al Ministerului Dezvoltarii Economice si Digitalizarii. „Deci, firesc, ii lasam sa treaca granita spre partea moldoveneasca”.
Dar calatoria acestor soferi nu se termina aici. Ei au nevoie sa conduca pana in Romania, pana in portul Constanta de unde cerealele sunt duse la nave mari. Grigore Baltag, analist economic la Ministerul Agriculturii din Republica Moldova, a explicat ca peste 90% din tranzitul cerealelor si oleaginoasei prin Moldova are loc la Giurgiulesti.
Dar aici este problema, a explicat Garazi. Vamuirea romaneasca are doar spatiu limitat pe partea lor de frontiera, asa ca soferii trebuie sa astepte in Moldova.

Exporturile moldovenesti tinute de cozi lungi
Criza ii afecteaza si pe fermierii moldoveni, coloana vertebrala a economiei Moldovei. Pentru ei, a devenit mai greu sa descarce cereale.
Toata lumea vrea sa-si scoata produsele in orice mod posibil, asa ca exportatorii moldoveni nu pot concura cu cereale ucrainene ieftine. Din 2022, tarile exportatoare de cereale din Moldova au scazut de la 25 la 14.
„Ucrainenii au stocuri substantiale din recolta din 2022 si se afla, de asemenea, in mijlocul recoltei din 2023”, a explicat in septembrie un fermier moldovean Alexei Micu.
In consecinta, piata moldoveneasca este inundata.
Agricultura in Moldova devine din ce in ce mai dificila, dar nu doar aici - in regiunea Marii Negre. Micu a prezis ca multi se vor indrepta catre faliment in urmatorii ani.
In efortul de a solutiona criza, Guvernul Republicii Moldova creeaza un sistem electronic de cozi conectat la serviciile vamale ucrainene si romanesti.
Intre timp, soferii din linie continua sa-si sune rudele si aud despre atentate. Deci, chiar daca trebuie sa ramana blocati la granita zile intregi, aici sunt in siguranta.