Europa nu poate fi mai puternica decat daca intinde legaturi mai stranse cu Rusia, a declarat presedintele Republicii Moldova intr-un interviu exclusiv cu Euronews.

Publicat:15.02.2020, 17:23

Igor Dodon a cerut o mai mare cooperare economica intre Moscova si Bruxelles, care au fost inglobate intr-un razboi de sanctiuni de la anexarea Rusiei a Crimeei.

El a declarat pentru Euronews ca Uniunea Europeana are nevoie de idei noi si ca propunerea sa va uni membrii blocului.

"Cred ca Rusia ar putea ajuta UE sa fie mai puternica, Europa sa fie mai puternica", a spus Dodon in timpul interviului de la Chisinau.

„Sa fim sinceri: O Europa puternica fara Federatia Rusa nu poate fi”, a adaugat el.

"Cred intr-o Europa mare, de la Lisabona la Vladivostok. Charles de Gaulle a venit cu aceasta idee si este repetat deseori de diversi lideri mondiali. Cred ca aceasta este singura solutie pentru a face Europa mai puternica pentru a face fata provocarilor viitoare in crestere. "

Ex-statul sovietic Moldova, situat intre Ucraina si Romania, a semnat un acord politic si comercial cu UE in 2014, suparand Rusia. Insa Chisinaul a cautat si catre Est si are statut de observator la Uniunea Economica Eurasiatica, dominata de Rusia.

"Politica externa pe care am promovat-o in ultimii ani este una echilibrata, ceea ce inseamna, pe de o parte, punerea in aplicare a acordului de asociere cu UE si restabilirea relatiilor strategice cu Federatia Rusa", a spus Dodon.

"Cred ca aceasta (legaturi mai puternice intre Rusia si UE) se va intampla in mod inevitabil, indiferent de tarile care nu au legatura cu sanctiunile (economice).

"Cred ca dialogul va exista inevitabil si aceasta perioada de incertitudine in relatiile dintre cei doi actori globali va fi depasita.

"Cred ca interesele comune vor uni Europa cu Federatia Rusa din punct de vedere economic si vor face fata provocarilor globale actuale."

Dodon, fost sef al partidului socialist pro-Rusia al Moldovei, este presedintele tarii din 2016.

Vara trecuta, partidul sau a format o coalitie cu blocul pro-UE ACUM, dupa ce alegerile din februarie s-au dovedit neconcludente.

Maia Sandu de la ACUM - un reformist pro-european - a fost aleasa prim-ministru si a pus Moldova pe un drum spre Bruxelles.

Acest lucru a fost pus la indoiala atunci cand coalitia s-a prabusit in noiembrie si fostul consilier prezidential Ion Chicu a devenit noul premier al Moldovei, ceea ce a determinat acuzatiile pe care tara le-a renuntat pe calea sa pro-UE.

Dar, intr-un articol de opinie publicat pe euronews.com, Chicu a spus ca cei care cauta o lupta geopolitica vor fi dezamagiti si tara isi va consolida cooperarea cu partenerii occidentali si estici.

Sursa: