Lucrările de construcție a podului rutier de la Ungheni, primul care va fi ridicat peste Prut în ultimele șase decenii, au fost inaugurate astăzi. Evenimentul a avut loc în satul Zagarancea, unde a participat delegația din țara noastră, dar și din România. Proiectul presupune construcția a două poduri paralele, câte unul pe fiecare sens de circulație, și un punct de control al frontierei. Lucrările, care ar urma să dureze un an, vor costa 30 de milioane de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană.
Evenimentul a început la gara din Ungheni, unde delegația din România a fost întâmpinată cu flori.
Ulterior, mulțimea s-a îndreptat spre satul Zagarancea, unde a început oficial lucrările de construcție a primului pod rutier peste Prut.
Francesca GÎNDEA, REPORTER PRO TV: „Lucrările au început astăzi aici în satul Zagarancea unde până în anul 2026 urmează să fie construit podul de la Ungheni. Acest proiect este unul istoric, podul fiind primul nou construit peste Prut după 60 de ani.”
Cei prezenți au aruncat flori în apele Prutului, amintind de momentele ce s-au derulat pe malurile râului în 1990.
La eveniment a avut loc și un show aviatic.
Construcția, lungă de 261 de metri, va fi alcătuită din două poduri paralele, apropiate la un metru distanță, având fiecare câte două benzi pe sens și trotuare. Proiectul include și un punct de trecere a frontierei, dotat cu parcări și spații închise pentru verificarea amănunțită a mijloacelor de transport. Autoritățile dau asigurări că podul va fi construit până în toamna anului 2026.
Vladimir BOLEA, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: „Toți banii sunt din partea Uniunii Europene, toți 30 de milioane de euro pentru construcția acestui pod sunt oferiți de către UE. Eu sunt convins că după cum au luat amploare construcțiile de drumuri și poduri din România și compania e cu experiență bogată în România, sunt convins că ei vor reuși să îndeplinească obligațiunile în această perioadă și vom beneficia de acest pod într-un an și opt luni.”
Marian NEACȘU, VICEPRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI: „Acest pod este calea Moldovei prin România spre Europa. Calea adevărată pe care și voi românii de pe partea asta a Prutului și noi de cealaltă parte ne-o dorim și cu siguranță vom ajunge.”
Localnicii din Ungheni spun că, odată cu construcția acestui pod, Moldova va fi mai aproape de Uniunea Europeană.
„Pentru noi este o mare onoare să fim comuna cea mai aproape de Uniunea Europeană, pentru că este o oportunitate pentru că se resimt foarte bine investițiile UE în Republica noastră. Se vede frumos cum creștem alături de Uniunea Europeană. Vom fi cei mai aproape, vom fi la un pas de Europa și va fi un mijloc de a ajunge cât mai repede. Ne va lua mai puțin timp să mergem la Iași decât la Chișinău.”
„Acest pod este mai mult decât un pod din metal și beton, este un pod care ne unește cu UE și cel mai important este că sunt bani europeni și trebuie să cunoaștem acest lucru că UE este alături de noi și ne ajută și acest pod va fi construit în scurt timp și ne vom deplasa cât mai rapid.”
Podul va uni localitatea Zagarancea din raionul Ungheni şi comuna Golăeşti din judeţul Iaşi, fiind parte a Autostrăzii Unirii, cu rol major în interconectarea celor două reţele rutiere naţionale, respectiv autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni şi viitoarea autostradă Ungheni - Chişinău, ambele cu termen de finalizare estimat pentru anul 2030.