Deoarece gheata de pe lacuri este foarte subtire, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta avertizeaza oameni sa nu se avante pe suprafata acestora. In acest sens cei de la IGSU au organizat un eveniment in cadrul caruia au aratat ce se poate intampla.
In cadru lsimularii doi salvatori echipati cu costume termice s-au scufundat in aceasta dimineata in lacul din parcul Valea Morilor.

Potrivit scenariului doua persoane au ajuns sub gheata de pe lacul din parcul Valea Morilor, iar salvatorii au intervenit imediat.

Ajunse in siguranta pe mal, victimele au fost predate medicilor.

Igor MOCANU, MEDIC, SERVICIU PROTECTIE READIOCTIVA, CHIMICA SI MEDICO-BIOLOGICA:  „Primul lucru, noi trebuie sa-l acoperim cu ceva cald, o patura, mai avem si o folie izotermica care ne ajuta ca corpul sa isi pastreze temperatura. Desi multi spun ca persoana ca sa se incalzeasca trebuie sa-i oferim alcool este gresit, categoric interzis. Persoana este in hipotermie, noi daca ii dam alcool are efect de vasodilatare si el mai repede isi pierde temperatura. Ii putem da doar lichid cald, posibil si dulce.”

In cazul in care persoanele nu au la indemana o patura sau ceva de baut, ...

Igor MOCANU, MEDIC, SERVICIU PROTECTIE READIOCTIVA, CHIMICA SI MEDICO-BIOLOGICA:  „Sa-l ducem intr-un spatiu mai cald, daca fizic nu reusim, scoatem o haina de a noastra, inlaturam o haina de a lui uda si dam o haina de a noastra ca sa-l incalzim.”

Salvatorii in timpul interventiei poarta echipament special pentru a rezista in apa rece.

Sergiu PASCARU, SEF SERVICIU SCAFANDRI AL DIRECTIEI REGIONALE, CAUTARE, SALVARE NR.1:  „Lenjeria de corp, care inainte de a imbraca costumul de scafandru luam lenjeria de corp. El e termo si ne permite sa stam o perioada mai indelungata in apa rece, circa o ora.”    

Potrivit salvatorilor in zona de risc sunt copii fara supraveghere, dar si pescarii care stau la copca.

Dumitru VIERU, SEF ADJUNCT DIRECTIE GENERALA PREVENTIE AL IGSU:  „IGSU indeamna cetatenii Republcii Moldova sa fie prudenti pe gheata subtire si sa evite situatiile de risc. Anul trecut au fost inregistrate 4 cazuri de cadere sub gheata a pescarilor, decese.”

In prezent in nordul tarii, stratul de gheata de pe lacuri este de circa de 4,5 cm, iar in centru de circa 2,3 centimetri, in contextul in care grosimea statului de gheata trebuie sa fie de cel putin de 10 centimetri ca putem merge in siguranta.

Eduard AMBROZIE, SEF SECTIE CONTROL AL STATIILOR DE SALVARE SI ATESTARE SCAFANDRIERI:  „Pescarul trebuie sa fie echipat, sa aiba numaidecat fluierul cu care va cere ajutor, o franghie legata cu o greutate in cazul in care se prabuseste sub podul de gheata, sa o poata arunca de la sine ca salvatorii sa il poata extrage la mal.//min 01.02 Iesitul pe gheata sa fie verificat cu o ranga sau un bat la marginea iazului.”

Potrivit responsabililor de la IGSU, anul trecut pe teritoriul Republicii Moldova au fost inregistrate 11 cazuri de inec in perioada rece a anului.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.