Expertii spun ca autoritatile nu intreprind nicio masura pentru a stopa poluarea aerului in capitala. Asta, in timp ce mai multe actiuni simple, care deja sunt aplicate in tarile europene, trebuiau deja sa intre in vigoare si in tara noastra, spun specialistii. De cealalta parte, Ministrul Mediului spune ca institutia pe care o conduce a reactionat rapid pentru a diminua cantitatea ridicata de poluanti din aer.
Rodica IORDANOV, MINISTRUL MEDIULUI: “In primul rand, noi am avut sedinta cu agentii economici, care posibil sunt surse de poluare, s-a cerut ca sa nu se faca prelevarea de probe o data in luna, dar sa fie facute zilnic, in special cand avem si situatii climaterice nefavorabile, cum a fost la sfarsitul anului 2022, inceputul 2023.”
Pentru a tine sub control aceasta masura, Inspectoratul pentru Protectia Mediului urmeaza sa faca razii pentru a-i identifica pe agentii economici care polueaza mediul.
Rodica IORDANOV, MINISTRUL MEDIULUI: “Folosesc alti carburanti, de exemplu, anvelopele uzate, uleiurile pe care le colecteaza de la dezasamblarea automobilelor sau deseurile din plastic pentru ca sa incalzeasca spatiile.”
Totodata, mai multe masuri au fost incluse intr-un proiect de lege cu privire la calitatea aerului, care le ofera autoritatilor publice locale mai multe competente pentru a preveni poluarea, spune ministrul mediului.
Rodica IORDANOV, MINISTRUL MEDIULUI: “Sa fluidizeze traficul, sa stabileasca care sunt zonele aglomerate, sa stabileasca care este metoda de a reduce impactul poluarii, sa planteze si sa nu defriseze.”
Specialistii insa indeamna autoritatile sa intreprinda mai multe masuri concrete prin care sa-i convinga pe oameni sa renunte la automobilele personale si sa foloseasca transportul public sau bicicleta. In timp ce in alte state sunt lansate campanii prin care populatia este indemnata sa pastreze aerul nepoluat, la noi, autoritatile nu intreprind nimic, mai spun expertii.
Vlad GARABA, EXPERT DE MEDIU: “La moment, eu nu vad actiuni concrete din partea primariei sau a Guvernului privind imbunatatirea calitatii aerului atmosferic. Daca si s-a schimbat ceva, totul este datorita faptului ca au intervenit schimbari in miscarea aerului atmosferic si orasul s-a curatat.”
In unele orase europene, pe anumite strazi, este interzis sa mergi cu automobilul sau sa utilizezi un vehicul vechi care elimina o cantitate mare de gaze - la noi insa, pe sosele, pot fi vazute masini care demult trebuiau scoase din circulatie, spune expertul de mediu.
Vlad GARABA, EXPERT DE MEDIU: “Ar fi bine ca drumurile de ocolire sa ajute la descarcarea orasului, ca transportul care trece de la sud, la nord, sa ocoleasca orasul, sa nu mearga sa polueze orasul. Sa avem la intrare in oras parcari, unde ar putea parca cei care vin din localitatile republicii.”
Anterior, in cadrul emisiunii In Profunzime, primarul capitalei Ion Ceban anunta ca abia se identifica locatiile unde ar putea fi construite parcari.
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: “Urmatoarea promisiune: in termen de 3 ani, vor fi construite parcari la toate intrarile in oras cu acces la transportul public. Avem cate intrari in oras si cate parcari au fost construite?”
Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: “Sunt identificate aceste locatii, sunt facute documentatiile in proiect. Ghidighici in partea de la intrare de la Calea Iesilor, din zona Dumbravei este fosta piata. Sunt in proces, vor fi neaparat.”
Mai mult, specialistul mentioneaza ca statiile de monitorizare a aerului din tara noastra sunt inca din anii 70. Astfel, cu tehnologia primitiva, specialistii pregatesc rezultatele cu intarziere. Autoritatile planifica sa cumpere 17 statii automatizate care le-ar permite sa vada in timp real nivelul, dar si sursele de poluare a aerului. O astfel de statie deja exista in capitala.