Unii experti in justitie spun ca decizia judecatorilor de a amana alegera membrilor in Consiliul Superior al Magistraturii este in detrimentul acestora. Potrivit lor, majoritatea CSM ar putea fi aleasa de Paralament pana pe 28 aprilie, cand a fost programata o noua Adunare Generala. De cealata parte, expertul anticortuptie, Mariana Kalughin, crede ca de fapt ieri judecatorii au aratat ca au demnitate.

Publicat:18.03.2023, 17:47

Ilie CHIRTOACA, PRESEDINTELE CENTRULUI DE RESURSE JURIDICE: „Nu am simtit dorinta de a schimba lucrurile, mai degraba, lasati-ne in voia noastra. Un lucru care nu poti sa nu-l observi este ca adunarea a fost condusa de persoane care nu neaparat le vedeam ca fiind fata justitiei, dar care au reusit si s-au impus in fata colegilor. Atat presedinte, secretarul adunarii, dar si cei care numarau voturile, au fost candidati care nu au trecut pre-vettingul, lucrul care a aratat autoritatilor ca noi nu ne schimbam”.

Presedintele Centrului de Resurse Juridice sustine ca judecatorii vor fi nevoiti sa-si aleaga reprezentantii in Consiliul Superior al Magistraturii, iar daca nu vor dori, acest lucru se va intampla fara ei.

Ilie CHIRTOACA, PRESEDINTELE CENTRULUI DE RESURSE JURIDICE: „Legea noua spune si obliga judecatorii sa-si delege reprezentantii. In cazul in care ei nu-si doresc sa faca lucrul, ii priveste, nu are decat Parlamentul sa aleaga membrii lor in CSM si ei sa faca lucrurile pentru sistem. Eu cred ca judecatorii nu-si doresc acest lucru si au o gandire pe termen scurt”.

Astfel potrivit lui Ilie Chirtoaca, pana pe data de 28 aprilie, cand este fixata urmatoarea Adunare Generala a Judecatorilor, am putea avea un Consiliu Superior al Magistraturii compus din membri nejudecatori alesi de parlament. De cealalta parte, expertul anticoruptie Mariana Kalughin sustine ca judecatorii nu au fost obligati sa voteze persoanele care au trecut pre-vettingul. 

Mariana KALUGHIN, EXPERT ANTICORUPTIE: „Eu raman optimista si nu vad decat un inceput de demnitate in sectorul justitiei. Atunci cand celelalte doua puteri, legislativul si executivul, deraiaza, iar in opinia mea acest lucru s-a intamplat, ultima speranta este in sectorul justitiei. Eu nu cred ca trebuie sa obligam judecatorii sa voteze persoanele care au trecut pre-vettingul. Fiecare dintre judecatori in Adunarea Generala are dreptul sa faca acest vot asa cum ii spune inima”.

Ieri, in cadrul sedintei Adunarii Generale a Judecatorilor, magistratii au decis amanarea numirii membrilor CSM. Acestia au discutat despre situatia din sistem, iar multi dintre ei s-au aratat nemultumiti de reforma justitiei. Sedinta a fost amanata pentru data de 28 aprilie, judecatorii invocand contestatiile depuse de candidatii la functia de membru in CSM, care nu au promovat pre-vettingul.