Dupa ce Guvernul a decis suspendarea examinarii cauzelor civile si penale pentru o perioada de doua luni, mai multi experti au venit cu reactii. In timp ce unii sustin ca hotatarea este neintemeiata si ca va afecta procesul judiciar, altii sunt de pararea ca decizia nu blocheaza activitatea instantelor. In acest context, cei care nu sunt de acord cu noile decizii pot sesiza Curtea Constitutionala.
Expertul constitutional, Alexandru Arseni sustine ca nu vede cu ochi buni suspendarea pentru doua luni a examinarii cauzelor civile si penale, intrucat aceasta hotarare a Guvernul poate afecta procesul judiciar.
Alexandru ARSENI, EXPERT CONSTITUTIONAL:“Hotararea respectiva, in viziunea mea merita sa fie atacata la Curtea Constitutionala de persoanele interesate, am in vedere avocatii.
- Autoritatile spuneau ca exista un anumit risc ca sa se ia anumite decizii dubioase in aceasta perioada.
- Daca cu asa temeiuri noi suspendam, apoi eu am temeiuri ca trebuie sa isi dea demisia Parlamentul ca am suspiciuni ca el poate lua hotarari alaturea cu soseaua.”
Si Alexandru Tanase, fostul presedinte al Curtii Constitutionale este de pararea ca decizia executivului ar trebui sa fie examinata de CC.
Alexandru TANASE, FOST PRESEDINTE CC:“Constitutia Republicii Moldova admite astfel de situatii in anumite momente cand este justificat. Acum ramane de stabilit in ce masura este proportionala aceasta limitare si cat este de utila, dar cine nu este de acord nu are decat sa utilizeze intrumentele legale, sa ceara verificarea la Curtea Constitutionala.”
O asemenea hotarare, care suspenda examinarea unor cauze penale si civile a avut loc si la inceput de pandemie, sustine Vladislav Gribincea.
Vladislav GRIBINCEA, EXPERT CRJM:“Decizia nu blocheaza activitatea instantelor de judecata, judecatorii vor iesi mai departe la munca si vor putea sa faca alte actiuni pentru a pregati cauzele spre reexaminare. Unicul lucru este ca nu vor putea emite hotarari.”
Ieri, guvernul a decis instituirea unor masuri speciale in domeniul justitiei, valabile pe perioada starii de urgenta. Astfel, examinarea cauzelor civile si penale a fost suspendata, cu exceptia cauzelor in care s-a dispus ori se propune luarea masurilor preventive si a caror amanare ar pune in pericol obtinerea probelor sau prinderea banuitului, invinuitului sau a inculpatului.