Mai multe case de schimb valutar din Republica Moldova cumpara hrivna ucraineana de la refugiati cu un banut. Un astfel de curs a fost afisat astazi in Chisinau. Asta, desi Banca Nationala a stabilit pentru azi valoarea unei hrivne de aproape 60 de bani. Expertii economici spun ca unii au decis sa faca bani pe seama razboiului si au cerut Bancii Nationale sa intervina. 

Odata cu venirea in Moldova a mii de refugiati din Ucraina, mai multe case de schimb valutar si-au stabilit propriul curs valutar. 

"Unii au vandut astazi hrivna pentru doar un banut. Astfel, pentru o mie de hrivne, un ucrainean a primit 10 lei."

CURS VALUTAR:

1 HRIVNA = 0,01 LEI

1000 HRIVNE = 10 LEI

“Noi vrem sa dam hrivne si sa cumparam euro sau dolari. Suntem veniti din Ucraina, refugiati. La voi e linistit, dar ce se face cu asta nu este clar. Am intrat pe internet, s-a ridicat pretul la tot, de patru ori, atat la hoteluri, cat si la chiria apartamentelor. Noi incercam sa dam hrivna, ea nu mai trebuie nimanui deja. S-a devalorizat foarte tare.”

Expertii economici spun ca unele case de schimb valutar incearca sa faca speculatii pe fundalul tragediei din Ucraina.

Adrian LUPUSOR, EXPERT ECONOMIC:“Cel mai probabil exista si o anumita tendinta speculativa a unor jucatori pe piata de schimb valutar-comercial, pentru a face ceva bani din aceasta situatie, pentru ca sunt refugiati care vin cu hrivnie si au nevoie de valuta.”

Adrian Lupusor face apel catre Banca Nationala a Moldovei sa investigheze aceasta situatie si sa aplice prevederile legale, intrucat institutia ar putea sa intervina atat in stabilirea cursului de schimb, cat si la capitolul penalitati. 

Adrian LUPUSOR, EXPERT ECONOMIC:“Din punct de vedere al cadrului legal nu este o incalcare, pentru ca piata este libera, dar avem un regulator foarte important care este Banca Nationala si poate sa intervina atunci cand sunt situatii ca acum, sau situatii cand este clar ca este o marja foarte mare aplicata de schimbul valutar.”

O explicatie in acest caz ar fi nivelul inalt al riscurilor de depreciere a hrivnei, dar totusi, marjele de 400 de procente par in mod clar prea mari, chiar si in gravitatea situatiei curente si necesita interventie din partea regulatorului. 

Adrian LUPUSOR, EXPERT ECONOMIC:“In contextul crizei din Ucraina sunt riscuri majore de depreciere a hrivnei ucrainene si aceste riscuri majore si volatilitatea sporita a cursului explica de ce exista aceste marje, pentru ca cu cat mai mare este nivelul de risc, cu atat mai mare este marja.”

Cu o reactie in acest sens au venit si responsabilii de la Banca Nationala, care spun ca intreprind masuri pentru a supraveghea activitatea caselor de schimb valutar, care desi stabilesc singuri cursul, sunt obligati sa respecte prevederile legale. 

“BNM lanseaza initierea consultarilor cu institutiile din Ucraina pentru a gasi o solutie pentru refugiatii ucraineni detinatori de hrivne, astfel incat eventualele stocuri de hrivne sa poata fi transportate in Ucraina pentru a fi convertite in valută liber convertibila”

Banca Nationala a stabilit pentru astazi un curs valutar de aproape 60 de bani pentru o hrivna.