Expertul energetic, Sergiu Tofilat critică programul de compensații pentru energie. Acesta spune că potrivit legii, ajutorul sub formă de bani poate fi oferit doar gospodăriilor care se încălzesc cu lemne sau cărbune. În același timp, analistul nu exclude că se vor înregistra datorii la achitarea facturilor și propune ca programul trebuie supus consultărilor publice. Ministrul Muncii este deschis să le organizeze dacă va fi nevoie.
Expertul energetic Sergiu Tofilat a scris pe pagina sa de facebook că subiectul privind alocarea compensațiilor la energie pentru perioada rece a anului trebuie supus consultărilor publice. Și asta pentru că acesta are mai multe lacune. Una dintre scăpări vizează prevederile cadrului legal. Și anume, Tofilat scrie că, potrivit legii, compensațiile pentru gaz/căldură/elecricitate se fac direct în facturi, și nu în numerar.
Ministrul Muncii spune că în acest sens va fi ajustat cadrul legal.
Alexei BUZU, MINISTRUL MUNCII: „Noi vom ajusta cadrul legal pentru a implementa cu bine programul de compensații și toate compensațiile în acest an vor fi sub formă monetară. Și pentru aceasta cadrul legal și de regulatură va fi ajustat.”
O altă lacună raportată de Sergiu Tofilat este faptul că Guvernul nu are pârghii pentrua se asigura că banii transferați pentru compensații vor fi folosiți anume pentru achitarea facturilor.
Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETIC: „Nu putem garanta că acești bani vor ajunge la achitarea facturilor și atunci oamenii vor înregistra datorii la CET-uri, acestea la Modlovagaz și ne vom trezi că nu avem bani să cumpărăm gaz. Mi se pare că este negândit și cea mai mare problemă este că nu s-au făcut consultări publice.”
Drept replică, ministrul Buzu spune că mereu au existat riscuri.
Alexei BUZU, MINISTRUL MUNCII: „Noi niciodată nu am achitat facturile în deplinătate. Noi am achitat pentru unii cetățeni 30 la sută, 40, 50 la sută. Asta înseamnă că anul trecut și anul precedent cetățenii urmau să plătească restul din factură. Nu am achitat 100% din factură și acum face în factură monetară. Riscurile care sunt vehiculate sunt ipotetice.”
Însă ministerul ar avea totuși pârghii de a controla, într-un mod sau altul, utilizarea banilor.
Alexei BUZU, MINISTRUL MUNCII: „Dacă anumiți cetățeni nu achită factura noi putem să întrerupem plata compensației. Aceasta este metoda prin care putem să gestionăm anumite riscuri.”
Tofilat a mai menționat că transferurile lunare către zeci de mii de beneficiari ar însemna costuri suplimentare.
Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETIC: „Care vor fi cheltuielile pentru comisioanele bancare? Spre exemplu, s-a transferat spre 12 furnizori, iată 12 plăți pe lună. Dar când vei avea câteva sute de mii de plăți? Fiecare plată, inclusiv la card, este comision.”
Ministrul Muncii dă asigurări echipa sa a efectuat calculele și este pregătită pentru implementarea programului privind oferirea compensațiilor sub formă monetară. Bugetul și valoarea compensațiilor însă nu au fost anunțate până acum. Programul ajutor la contor a fost implementat în anul 2022. Timp de două sezoane reci, ministerul a oferit compensații la energie direct în facturi.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.