In cazul in care rusii vor sista la iarna livrarile de gaze naturale, Moldova nu va ramane fara gaz, insa il va cumpara la un pret urias de pe piata europeana. Acesta este scenariul cel mai prost la care am putea sa ne asteptam, afirma expertii in energetica de la noi. Ieri Guvernul a aprobat planul pentru a evita o eventuala criza a gazelor despre care specialistii spun ca ar fi unul suficient de bun la aceasta etapa.

Cel mai prost scenariu in aceasta iarna pentru Republica Moldova ar fi ca Gazprom sa sisteze livrarile de gaz, afirma expertul energetic Sergiu Tofilat. Rusia, insa, nu ar putea inchide robinetul doar pentru malul drept al Nistrului, iar daca acest lucru se va intampla, si malul stang va ramane fara gaze naturale. 

Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETICA: “Gazprom poate, la indicatia Kremlinului, sista livrarile de gaz in orice moment. Numai ca in asa situatie, Moscova da cu piciorul in regiunea transnistreana. Noi, in principiu, tehnic, putem aduce gaz din alta parte, mai avem si niste bani. Cetatenii de pe malul drept, cumva, se vor descurca, dar in Transnistria e imposibil. Ei nu au asa posibilitate sa ia gaz si nici energie electrica nu vor avea.”

Un alt scenariu ar fi si cel de anul trecut, cand Gazprom a redus cu 35 la suta volumul de gaz pentru Moldova, spune Tofilat. In cazul in care acest lucru se va intampla, partenerii externi vor interveni pentru a ajuta tara noastra cu resurse de gaz sau pacura, crede expertul. Totusi, unica solutie, la moment, ar fi ca ANRE sa majoreze de urgenta tariful la gaz.

Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETICA: “Noi, consumatorii, ramanem datori fata de Moldovagaz si la datoria aceasta se mai calculeaza si dobanda. Noi, oricum o sa trebuiasca sa le platim. Politica tarifara pe care o face ANRE trebuie revizuita ca noi, cel putin vara, sa nu acumulam datorii.”

Si expertul energetic Ion Munteanu spune ca gaz va fi, problema insa va fi pretul de achizie al acestuia de pe piata europeana.

Ion MUNTEAN, EXPERT ENERGETIC: “Dupa parerea mea, riscul ca sa ramanem fara gaz nu este unul mare. In primul rand, atata timp cat vom lucra si vom demonstra ca suntem pregatiti sa stam fara gaz de la Gazprom, probabilitatea de sistare este putin probabila. Daca preturile de procurare a gazului din Romania vor fi exagerate si ar exista posibilitatea de valorificat pacura, in locul gazului, atunci se vor obtine economii semnficative.” 

Acum cateva zile, Moldovagaz a anuntat ca cei de la Gazprom au amanat platile cu doar o saptamana desi intreprinderea a cerut un ragaz pana la sfarsitul anului. Seful Moldovagaz afirma ca nu are bani sa plateasca gazul consumat in august, astfel exsta riscul ca livrarile sa fie sistate de la 1 septembrie. Vadim Ceban a cerut ajutor de la Guvern in suma de 15 milioane de dolari. 

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “ O sa o examinam si o sa vedem.”

Ieri, Guvernul a aprobat planul de actiuni in cazul izbucnirii unei crize a gazelor, printre care suplinirea rezervelor de stat cu pacura, dar si asigurarea cetatenilor cu lemne si carbune la preturi rezonabile. Autoritatile mai iau in considerare si unele masuri mai drastice, printre care sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte si studiile in regim online.

Andrei SPINU, VICEPREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: “Trecerea invatamantului online va fi o masura intr-o situatie extrema, la momentul actual nu este luata o astfel de decizie. Deci, cum am spus, cu siguranta pot spune ca in septembrie octombrie si poate noiembrie copiii vor merge la scoala garantat.”

Expertii in energetica cred ca masurile implementate de Guvern sunt suficiente, la aceasta etapa, pentru a ne pregati de sezonul rece.

Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETICA: “Mai mult decat atat, in termen scurt, nu ai ce face.”

Incepand cu luna august, Moldovagaz cumpara gaze naturale de la rusi la un pret record de aproape 1500 de dolari pentru mia de metri cubi. Contractul dintre Moldovagaz si Gazprom a fost semnat in toamna anului trecut pentru o perioada de cinci ani.