O pista pentru biciclisti construita... din pavaj va aparea pana la inceputul verii in sectorul Botanica al capitalei. Aceasta a starnit nedumerirea biciclistilor, care sustin ca materialul ales nu este tocmai cel mai potrivit, ba chiar incomod. Responsabilii de lucrari au o explicatie bizara – au ales pavajul ca sa poata interveni mai rapid in cazul in care tevile subterane se vor sparge.
Diana AMBROS, REPORTER PRO TV:„Pista pentru biciclisti, cu doua sensuri de deplasare, va avea o lungime de circa un kilometru. Muncitorii au inceput lucrarile de constructie saptamana trecuta, pista fiind amenajata pe bulevardul Dacia si anume pe tronsonul cuprins intre bulevardul Decebal si strada Nicolae Zelinski.”
Cofondatoarea Aliantei Biciclete Chisinau, Ana-Popa, care deja de 12 ani foloseste bicicleta ca mijloc de transport principal, spune ca pista care se amenajeaza in sectorul Botanica nu va fi una comoda si sigura.
Ana POPA, COFONDATORUL ALIANTEI BICICLETE CHISINAU:„Este controversata alegerea suprafetei, anume de pavaj, nu este un model pe care l-am intalnit foarte des, nu este comod pentru biciclisti, pentru ca fiecare piesa a pavajului se simte sub roata bicicletei si atunci evident ca mult mai comod ar fi sa fie o suprafata neteda - asfalt.”
Ana Popa a locuit in mai multe tari europene, unde, la fel, s-a deplasat doar cu bicicleta. Ea spune ca Moldova are inca mult de lucru la capitolul infrastructura pentru biciclete. Activista afirma ca apar multe semne de intrebare la proiectul pistei de pe bulevardul Dacia. Aceasta este de multe ori intrerupta de statii de asteptare a transportului public si de treceri subterane, si nu este clar cum sa ocolesti aceste zone.
Ana POPA, COFONDATORUL ALIANTEI BICICLETE CHISINAU:„Este destul de periculos sa te deplasezi prin Chisinau cu bicicleta si deja noi de 3 ani de zile batem la usa primariei, lucram cu Directia Mobilitate Urbana, incercam sa miscam lucrurile mai repejor, dar ele se misca foarte greu si proiectele se lasa asteptate foarte mult timp, iar atunci cand acestea apar scapa printre degete si nu putem sa venim cu o sugestie.”
Proiectul nu este unul bine gandit, afirma Ana, pentru ca pista nu are o continuitate si o conexiune cu alte strazi din oras.
Si pietonii spun ca pista care se amenajeaza trezeste nedumeriri.
„Pana aici biciclistii, dar mai departe trebuie sa treaca iar unde merg oamenii.”
„Sigur ca trebuie, in toata lumea este, dar mai departe cum va fi noi nu stim, nu ne spune nimeni, ne gandim si noi, nu suntem informati.”
Seful interimar al Directiei Generale Mobilitate Urbana sustine ca zonele de ocolire vor fi amenjate cu indicatoare si marcaje si ca se lucreaza la un proiect pentru continuitatea pistei pe bulevardul Decebal. In ceea ce priveste folosirea pavajului pentru suprafata pistei, explicatia este una...bizara.
Vitalie MIHALACHE, SEFUL INTERIMAR AL DIRECTIEI GENERALE MOBILITATE URBANA: „Noi cunoastem ca nu este cel mai potrivit, dar suntem pe zona unor retele de apeduct-canalizare care au un termen de exploatare mai avansat. Chiar in momentul executarii lucrarilor si chiar in procesul proiectarii au fost zone care s-au pasat din motivul cedarii retelelor respective. Pentru a nu amenaja cu un material care sa nu permita ulterior interventia prin decapari sau lucrari de interventie, la nivelul retelelor au luat decizia de a amenaja in pavaj pentru a crea o posibilitate de restabilire operativa.”
Potrivit lui Mihalache, pista va fi construita pana la inceputul verii. Totodata, in zona vor fi amenajate locuri de parcare, restabilita zona pietonala si sistemul de iluminat public. Valoarea totala a proiectului este de peste 35 de milioane de lei, bani alocati din bugetul municipal.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.