Exportul de cereale din tara noastra a scazut cu peste 60 la suta, de la inceputul razboiului din Ucraina. O spun exportatorii, care mentioneaza ca invazia din tara vecina a lovit direct economia din Republica Moldova, inclusiv exportul si importul. Pana acum, cerealele din Moldova erau exportate, in cea mai mare parte, prin porturile maritime din Ucraina, care astazi sunt blocate. Acelasi lucru se intampla si in ceea ce priveste transportul cerealelor cu trenul. Astfel, producatorii nu au alte cai prin care sa-si transporte marfa si stau cu ea in depozite. 

Publicat:31.03.2022, 19:35

Cea mai mare parte din exportul cerealelor din Moldova se realiza pana acum prin porturile din Ucraina. O spune presedintele Asociatiei Exportatorilor din Moldova, care mentioneaza ca sunt mari pierderi, dupa ce accesul catre acestea a fost blocat. 

Igor GRIGORIEV, PRESEDINTELE ASOCIATIEI EXPORTATORILOR DIN MOLDOVA:“Conexiunea cu Ucraina era cu mult mai mare si astazi noi trebuie sa compensam toata aceasta conexiune. Productia cerealiera mergea la porturile Ucrainene, porturile Odessa, Iujnoe, Cernomorsk si Reni. Astazi porturile acestea nu lucreaza, lucreaza doar Reni in volum de 20%, fata de cum lucra pana la razboi.” 

In cadrul unei discutii pe care au avut-o astazi cu autoritatile, exportatorii de cereale s-au plans ca acum trebuie sa caute alte cai prin care sa-si scoata marfa din depozite.

Igor GRIGORIEV, PRESEDINTELE ASOCIATIEI EXPORTATORILOR DIN MOLDOVA:“Toate aceste infrastructuri sau capacitati logistice trebuiesc inlocuite. Ca sa le inlocuim, o singura cale avem: Romania. Sau prin teritoriul Romaniei spre alte tari din Europa sau prin porturile Constanta-Giurgiulesti spre alte tari din bazinul Marii Negre sau din bazinul Marii Mediterane.”

Astfel, exportatorii de cereale cer autoritatilor sa se implice pentru a gasi noi cai de acces prin care sa-si transporte marfa. Responsabilii de la Guvern ne-au spus ca vor veni cu o reactie ulterior.