Ministerul Mediului indeamna administratiile institutiilor de invatamant din tara sa nu permita folosirea baloanelor cu heliu in timpul programului festiv de 1 septembrie. 

Publicat:23.08.2023, 15:19

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Mediului, problema baloanelor umflate cu heliu, care se folosesc mai ales la diferite evenimente si festivitati, atat ale gimnaziilor si liceelor, cat si ale gradinitelor, este una cu consecinte nefaste asupra mediului, avertizeaza expertii in domeniu. 

„Aceste baloane nu sunt atat de inofensive precum se crede, fiind confectionate din materiale care nu sunt biodegradabile, sunt de unica folosinta, pot zbura la distante mari si pot provoca numeroase probleme mediului inconjurator, in special pentru vietatile terestre si acvatice”, se arata in comunicatul Munisterului Mediului. 

Conform unor studii realizate in acest sens, in dependenta de materialul din care este confectionat balonul, acesta poate ramane in aer timp de cel putin 8-10 ore, daca e din latex si pana la cateva saptamani daca este din folie. Totusi, mai devreme sau mai tarziu, acestea se sparg, iar resturile cad in paduri, rauri, lacuri sau mari. Dupa ce ajung in mediul inconjurator, baloanele se transforma in deseuri, care pot ucide pasarile, dar si animalele, care le percep drept hrana, sau pot cauza diferite laturi sau capcane in care acestea se prind, infasurandu-se in jurul corpului, ceea ce duce adesea la asfixiere. Un grup de cercetatori din Australia a descoperit ca, in total, una din cinci pasari de mare moare, in mod regulat, ca urmare a consumului unor resturi de balon. Iata de ce, in multe state ale lumii, pentru a reduce impactul negativ asupra mediului, legislatia interzice utilizarea baloanelor cu heliu in activitatile de agrement.

In ceea ce priveste heliul utilizat la umflarea acestor baloane, acesta este un gaz incolor, inodor, inert, netoxic si, fiind eliberat in atmosfera, nu are niciun efect negativ asupra mediului. Totusi, heliul este o resursa neregenerabila si nici nu poate fi creat sintetic, astfel ca folosirea intensa pentru activitati de agrement ar putea duce la epuizarea sa si la limitarea utilizarii in alte sectoare, unde este necesar mai mult.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.