Moldovenii vor putea retrage banii de pe carduri direct în magazin, fără a mai fi nevoie de un bancomat pentru asta. Suma maximă care va putea fi scoasă nu trebuie să depășească o mie de lei per tranzacție. O hotărâre de lege în acest sens a fost votată astăzi de cabinetul de miniștri, dar până a intra în vigoare, trebuie să treacă și prin Parlament. Măsura este necesară în special în contextul în care nu în toate satele din țară există bancomate, spune ministrul economiei, iar oamenii sunt nevoiți să meargă până la centrele raionale pentru a extrage o anumită sumă de bani de pe card.
Doina NISTOR, MINISTRUL DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII: „Ne dorim să stimulăm incluziunea financiară, inclusiv în zonele rurale. În termeni simpli asta înseamnă că dacă vei merge la magazin și vei cumpăra o pâine vei putea extrage și numerar la unitatea comercială care are POS terminal. Această problemă a fost ridicată și de agenții economici, și de populație, pentru că nu în fiecare sat avem bancomate, iar noi vrem să stimulăm ca populația să nu se teamă de carduri.”
Vor putea fi restrași până la o mie de lei per tranzacție și nu mai mult de 100 de mii de lei lunar. Mai mult, achiziția unui produs de la magazin nu este obligatorie pentru a putea scoate banii de pe card, menționează ministrul dezvoltării economice.
Doina NISTOR, MINISTRUL DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII: “S-a discutat și cu agenții economici, și această normă reiese din necesitățile pe care le au cetățenii RM, în special în zonele rurare și vrem să stimulăm incluziunea financiară.”
Cetățeanul va avea nevoie doar să dețină un card bancar, iar agentul economic – un terminal POS. Nu este clar deocamdată când va intra în vigoare hotărârea, ținând cont că trebuie să fie votată și de deputații din parlament.
Doina NISTOR, MINISTRUL DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII: "Astăzi am adoptat în hotărârea Guvernului și urmează Parlamentul, după aceea va intra în vigoare norma respectivă. Sperăm că în curând."
Acest sistem de eliberare a banilor la orice magazin este utilizat în mai multe țări europene. În România, de exemplu, a fost votată o lege în acest sens încă în 2018 și se numește cash back. Aceasta permite retragerea banilor de pe card direct în magazin, agentului economic fiindu-i oferit un comision de 1%.