In plina pandemie, spitalele de psihiatrie din tara nu au produse de igiena, dezinfectante si echipamente de protectie. Asta arata un raport prezentat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova care arata ca pacientii si angajatii sunt foarte expusi riscului de infectare cu coronavirus. Administratia spitalului de Psihiatrie din Chisinau neaga ca in intitutie ar exista aceste probleme, desi ceea ce am gasit arata altceva.

Publicat:28.01.2021, 17:22

Dupa 10 luni in care intreaga omenire lupta cu noul virus COVID-19, spitalele de psihiatrie din tara noastra inca nu sunt adaptate acestei perioade de pandemie, lipsind cu desavirsire in institutii produsele esentiale de protectie. Situatia este alarmanta si la spitalul de Psihiatrie din capitala.

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: “La intrarea in spital nu exista niciun angajat medical care sa efectueze termometria si oricine poate intra si trece usor in interior.”

Doar langa ascensor un angajat ne-a spus ca nu avem voie sa intram in institutie, pentru ca e pandemie.

 “Daca aveti intrebari oficiale, adresati-va in mod scris administratiei si veti primi raspunsul.” 

Nici la intrarea in blocul administrativ nimeni nu verifica temperatura. Vicedirectorul institutiei spune ca in spital nu exista vreo problema, dar a ezitat sa ne spuna daca sunt suficienti angajati medicali si daca acestia au echipamentele de protectie necesare. 

Mihail CONDRATCHI, VICEDIRECTORUL SPITALULUI DE PSIHIATRIE :  ”- Sa ne dea timp. 

- Eu tot asa cred. Dati-ne informatia care esituatia cu personalul si mergem mai departe.

- Dumneavoastra nu stiti daca sunt toti angajatii? 

- Noi stim, si doamna tot stie, dar este purtator de cuvant.”

Dupa ce ne-a purtat pe holul blocului administrativ, spunand ca nu ascunde nimic, vicedirectorul spitalului a refuzat sa ne arate daca in saloane sunt produse sanitare, argumentand ca bani pentru asta au fost alocati suficienti.

Radu CORSAN, SEFUL SERVICIULUI ECONOMIC:  “150 de mii de lei anul trecut au fost alocati pentru procurarea produselor de curatat in institutie.

- Sa vedem saloanele daca intr-adevar sunt dezinfectante.

- Trebuie sa chemam medicul epidemiolog sa va prezinte.”

Mihail Condratchi, vicedirectorul spitalului de psihiatrie, a refuzat sa ne spuna care este situatia in spital.

Mihail CONDRATCHI, VICEDIRECTOR: “- Mergeti la sectia de triaj daca aveti intrebari.

- Institutia are ce ascunde, daca nu vreti sa ne vorbiti?”

In institutie am gasit un lavoar ruginit, cu pereti murdari si niciun sapun lichid. Infirmierele ne-au spus ca nu pun sapun din motiv ca acesta este furat, iar lichidul de dezinfectare este consumat de catre pacienti.

Nici la sectia de internare situatia nu este mai buna. Usile sunt dezinfectate cu apa si o solutie necunoscuta dintr-o caldare. Iar angajatii spun ca nu sunt siguri daca sunt in siguranta.

- Nu sunteti sigur daca sunteti protejat?

- Deja la varsta mea, fac si eu. Va fi ce va fi.”

Iar ochelarii de protectie sunt stersi cu o carpa folosita de mai multe ori.

Potrivit raportului realizat de Institutul pentru Drepturile Omului, in institutiile de psihiatrie din tara, pacientul adus de urgenta este plasat in salon cu altii, fara sa se stie daca este sau nu infectat. In unele insitutii totusi exista saloane separate, insa grupul sanitar este comun, riscul de a se infecta mai multi pacienti fiind la fel de inalt.