Fără mese la morminte, schimb de pomeni între neamuri și defilări de modă, dar îmbrăcați decent, cu rugăciune în suflet și cu vestirea Învierii lui Hristos. Așa ne îndeamnă preoții să mergem la cimitir de Paștele Blajinilor pentru a-i pomeni pe cei răposați.

„Mergem la morminte să împărtășim împreună cu ei Hristos a Înviat, Hristos a biruit moartea - acesta este mesajul pe care îl ducem noi acolo.”

Preotul Ion Marian, care de 23 de ani slujește la Biserica Sfânta Parascheva din Ratuș, Criuleni îndeamnă oamenii să aibă un comportament creștinesc atunci când merg la cimitir de Paștele Blajinilor.

Ion MARIAN, PAROHUL BISERICII SFÂNTA PARASCHEVA DIN RATUȘ: Tradiția aceasta de a împărți pomene. Nu are nici un fel de duh de credință. Eu îți dau ție, tu îmi dai mie și ieșim din cimitire cu torbele pline. Asta nu e creștinește.”

Preotul spune că este creștinește să ajutăm oamenii atunci când ei au nevoie.

Ion MARIAN, PAROHUL BISERICII SFÂNTA PARASCHEVA DIN RATUȘ: Dacă îl vezi pe unul dezbrăcat îi dai o haină, dacă îl vezi descălțaț îi dai o pereche de încălțăminte, pe care tu o vei purta, dar nu care nu îți mai trebuie. Un pahar cu apă celui însetat, o bucată de pâine celui flămând.”

Potrivit părintelui Ion Marian, cimitirul trebuie tratat ca un loc sacru, unde nu se întind grătare, se dansează sau cântă muzică, dar se roagă și se vestește Învierea lui Hristos.

Ion MARIAN, PAROHUL BISERICII SFÂNTA PARASCHEVA DIN RATUȘ: Când intri în cimitir ai impresia că intri la un centru de expoziție acolo tot felul de bunătăți, se întrece la fast și tot felul de podoabe. Cimitirul până la urmă este un loc sacru, un loc unde își dorm somnul de veci în liniște părinții noștri.”

Pentru a-i pomeni pe cei răposați la cimitir nu ai nevoie de multe spune preotul – doar de tămâie, lumânari, ouă roșii, pască și vin.

Ion MARIAN, PAROHUL BISERICII SFÂNTA PARASCHEVA DIN RATUȘ: E foarte important ca să așteptăm preotul ca să oficializeze slujba de pomenire la fiecare mormânt iar mai apoi toate darurile care sunt sfințite trebuie să fie da-te la oameni săraci și să nu fie oameni aleși, cum scrie în listă pentru cumătra, pentru nana, fina. Nu la neamuri.”

Totodată, oamenii trebuie să țină cont și de aspectul fizic, iar îmbrăcămintea trebuie să fie similară celei cu care mergem la biserică.

Ion MARIAN, PAROHUL BISERICII SFÂNTA PARASCHEVA DIN RATUȘ: Toată lumea să aibă decența cuvenită, un comportament frumos, creștinesc pentru că nu ne ducem acolo la discotecă sau la restaurant, da ne ducem la un loc sacru. Nu putem să ne întrecem acolo la haine se firmă.”

Paștele Blajinilor sau Paștele celor adormiți se sarbatorește în zile diferite în localitățile din Moldova, începând de azi și până luni.