Odata cu inceperea anului de studii, revine si fenomenul de bullying in scoli. Ultimele statistici arata ca cel mai mult, copiii sunt intimidati in salile de clasa, iar saptamanal, 21 la suta din elevii din tara noastra devin tinte ale glumelor. Specialistii in domeniu sustin ca desi se lucreaza atat cu profesorii cat si cu elevii, fenomenul nu este oprit.
Vitalie POPESCU, PSIHOLOG:„Pentru copil, acest fenomen este extrem de nociv si distructiv, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt. Pe termen scurt, copilul este izolat social, se devalorizeaza si incepe sa creada ceea ce i se spune, iar pe termen lung, ar putea sa formeze o ura fata de oameni.”
Acestea sunt efectele bullyngului asupra copiilor in scoli. Alianta ONG-urilor active in domeniul protectiei sociale au elaborat un studiu in acest sens. A fost evaluata situatia din 28 de gimnazii si 24 de licee din tara noastra. Rezultatul arata ca 21 la suta din elevi, sunt intimidati saptamanal.
Natalia GINGA, REPORTER PRO TV:„Astfel, studiul arata ca cel mai mult, elevii devin tinta bullyingului in sala de clasa, pe locul doi sunt retelele de socializare, mesajele la telefon, iar 29 la suta dintre elevi sunt intimidati pe holurile scolii. In lista mai sunt trecute: curtea scolii, sala de sport sau baia scolii."
Viorica COJOCARU, MANAJER DE PROGRAM APSCF:„In studiul nostru, aproximativ 60% dintre elevi spun ca stiu ce trebuie sa faca intr-o situatie de bullying si anume ei zic ca trebuie sa te adresezi unui adult. Asta este foarte bine.”
Acest lucru se datoreaza faptului ca in scoli, cadrele didactice, dar si elevii au fost instruiti despre fenomenul de bullying, fiiind chestionati peste 200 de profesori, si 900 de elevi.
Viorica COJOCARU, MANAJER DE PROGRAM APSCF:„Sa fii furios este o emotie fireasca, insa cum sa ti-o manifesti nu ne invata nimeni. De obicei parintii considera ca e cool sa tragi cu pumnul si sa lovesti un copil, pe cand noi trebuie sa invatam copiii sa isi gestioneze emotiile.”
Diana PRISACARU, COORDONATOR DE PROIECT APSCF:„Rata bullingului in Republica Moldova este destul de mare, este mai mica ca in Rusia, dar la acelasi nivel cu in Romania si Tarile Baltice.”
Specialistii sustin ca sprijinul parintilor in aceste cazuri este primordial deoarece anume ei sunt primi, care pot observa schimbari in comportamentul copiilor.
Vitalie POPESCU, PSIHOLOG: „Parintii, in acesata perioada, in loc sa puna intrebari distructive “de ce faci asta?”, mai bine e sa fie langa acest copil, sa il asculte, sa il sustina.”
Anul trecut, Parlamentul a votat proiectul de lege care permite introducerea notiunii de Bullying in Codul Educatiei. Iar ulterior Ministerul Educatiei a aprobat metodologia cu privire la prevenirea si combaterea bullying-ului, iar ca urmare
au fost instruiti formatori locali, care la randul lor organizeaza ateliere pentru profesori si elevi. Bullying-ul are loc atunci cand o persoana sau un grup se comporta intentionat si repetat, astfel incat sa faca pe cineva sa se simta ranit, infricosat sau jenat. Acesta se poate manifesta verbal, fizic, psihologic sau in orice combinatie a acestor trei forme.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.