Geamuri noi, sisteme de incalzire performante, instalatii fotovoltaice pentru blocurileinvechite din orasele " nedesovietizate" ale R. Moldova par proiecte ale unui viitor nebulos. " Nu sunt bani" este replica automata a fiecarui edil si chiar locatar, scrie zdg.md
Marea surpriza a ultimilor 5 ani este ca orasele au avut oferta unor bani enormi, destinati acestor proiecte, peste 40 de milioane de euro, din care a fost folosita doar a 5-a parte. R. Moldova a ratat valorificarea unui proiect de finantarein domeniul eficientei energetice, lansatin 2012, noteaza Ziarul de Garda.
Proiectul si-aincheiat activitateain luna februarie a acestui an. Mai putin de 20% din oferta totala de 40,2 milioane de euro au fost valorificate, conform datelor Ministerului Economiei.
Cladirile din R. Moldova sunt cele mai mari consumatoare de energie – 40%, din care a treia parte este consumata de sectorul casnic, arata Strategia Nationala de dezvoltare a R. Moldova pentru 2012-2020.in medie, cetatenii de la noi consuma pentruincalzirea locuintelorintre 15-50% din venituri. Experienta tarilor europene demonstreaza ca potentialul de reducere a consumului de energiein cladirile existente constituie 30-50%, iarin unele cazuri poate ajunge chiar la 70%.
In octombrie 2012, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) lansa o noua linie de creditarein valoare de 35 de milioane de euro pentru R. Moldova,in scopul eficientizarii energeticein sectorul rezidential.
Programul avea un titlu explicit: Facilitatea de finantare pentru eficienta energeticain sectorul rezidential din R. Moldova (MoREEFF).
Mecanismul de finantare elaborat de BERD a fost complementat cu un grant oferit de Uniunea Europeana si de Guvernul Suediei.
Potrivit portalului infoeuropa.md, timp de cinci ani, se planifica finantarea a 8000 de proiecte pentruimbunatatirea eficientei energeticein spatiile locative, prin intermediul liniilor de credit oferite câtorva banci comerciale locale.in realitate, s-au acordat doar 2035 deimprumuturi.