Asociația Forța Fermierilor amenință cu proteste masive în toată țara, dacă Parlamentul va vota pentru lichidarea Agenției de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii. Responsabilii de la Guvern au spus că vor reveni cu un o reacție în cadrul unui briefing de presă.

„Această lege prevede nu doar lichidarea ADMA, ci și a Organizației de Dezvoltare a Antreprenoriatului (ODA), Agenției de Investiții, Oficiul Național a Viei și Vinului (ONVV) și altor instituții publice cu rol de suport economic”, explică într-un comunicat Asociația.

Potrivit fermierilor, rolul ADMA pentru sectorul agricol moldovenesc este unul crucial, reprezentând unica instituție financiară care oferă cele mai accesibile programe de finanțare pentru agricultori și procesatorii agro-industriali. Importanța instituției pentru fermierii mici și mijlocii, care nu au acces la creditele bancare tradiționale, se reflectă prin:

1. Condiții preferențiale unice: TVA 0%, fără gaj suplimentar, costuri minime de finanțare
2. Rol de pionier în inovații: digitalizarea agriculturii, energia regenerabilă, tehnologii avansate din țările dezvoltate
3. Susținerea rezilienței economice: menținerea capacității productive în perioade de criză
4. Reducerea costurilor de producție și asigurarea continuității activității agricole
5. Singurul pilon public de finanțare (leasing) și motor de transformare structurală a agriculturii moldovenești

Totodată, aceștia spun că că agricultorii micro, mici și mijlocii sunt pe cale să ajungă într-o situație și mai gravă decât cea actuală. 

„Guvernul își continuă tacit planul de ruinare a sectorului agroindustrial național, lucru confirmat de datele Biroului Național de Statistică care indică declinul agriculturii de mai mulți ani consecutivi. Mai alarmant, datele balanței comerciale pe primul trimestru 2025 arată că Moldova importă deja mai multe produse agroindustriale decât exportă. În ședința din 14 mai 2025, Guvernul a adoptat DP nr.16.14/2025 privind Proiectul de Lege despre Instituțiile Publice, care prevede lichidarea instituțiilor publice precum Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) și transformarea acesteia în instituție comercială de micro-finanțare”, mai precizează agricultorii.