Înghețurile din luna aprilie au afectat circa 40 de hectare de livezi din raionul Rîșcani. Potrivit autorităților locale, este vorba de cel puțin 50 de agricultori ai căror roadă a fost afectată sau chiar compromisă total. Unii fermieri spun că dacă în următorii ani situația se va repeta, vor fi nevoiți să renunțe la această afacere.
Eugen Șveț din satul Sadovoe deține o livadă ce se întinde pe o suprafață de 15 hectare.
Eugen ȘVEȚ, AGRICULTOR: " În acest an ca niciodată aproape toată recolta este pierdută. Toate culturile, în afară de măr și pară, care parțial au suferit.”
Agricultorul mai are o livadă de cais, vișin și cireș. Bărbatul spune că acest an este cel mai dificil pentru afacerea sa.
Eugen ȘVEȚ, AGRICULTOR: ”Pentru noi, ca producători, anul va fi foarte greu pentru că în livezi trebuie de continuat lucrul, trebuie de prelucrat pământul, de stropit. Investițiile continuă și clar că nu vom avea venit și sunt credite luate pentru plantarea livezilor. Va fi greu.”
Eugen Șveț spune că pomii au avut de suferit din mai multe motive – pentru că în luna februarie s-a încalzit brusc și copacii au început să inflorească, iar după asta au venit înghețurile.
Eugen ȘVEȚ, AGRICULTOR: ”Dacă tendința se va menține, este posibil ca să abandonez această afacere.”
Șeful Secției agricultură și alimentație din cadrul Consiliului Raional Rîșcani spune că în luna aprilie peste 40 de hectare de livezi din raion au fost afectate de înghețuri.
Virgiliu GHIBZII, ȘEF SECȚIE AGRICULTURĂ ȘI ALIMENTAȚIE, CONSILIUL RAIONAL RÎȘCANI: ”Peste 50 de agenți economici sunt afectați, dar, comisiile lucrează în teritoriu, ei solicită comisia, noi mergem în teritoriu, vedem care este situația și sunt cazuri pe care noi nu le actăm, adică le actăm până la 20 la sută, le facem acte ca, într-adevăr ei au suferit, de-obicei ei nu beneficiază de nimic subvenții, nimic ajutoare de la stat. Ei fac actele astea pentru gospodărie, ele rămân la ei în gospodărie ca să arate la organele competente."
La mijlocul lunii aprilie, membrii Asociației producătorilor de fructe spuneau că din cauza înghețurilor au înregistrat pierderi de zeci de milioane de lei. Ministrul Agriculturii a declarat că fermierii vor fi ajutați după ce toate pagubele vor fi evaluate, proces ce va dura circa o lună.
Ludmila CATLABUGA, MINISTRUL AGRICULTURII: ”Urmează să avem toate actele constatate ca să putem constata pagubele și să vorbim despre despăgubiri în contextul acestor înghețuri. Urmează să avem discuții și cu Ministerul finanțelor în dependență de bugetul care va fi alocat vom reveni la acest raport de despăgubiri."
Din cauza vremii instabile au fost afectate și culturile de câmp, printre care rapița și sfecla de zahăr. În perioada 4-11, iar ulterior pe 27 aprilie au fost emise mai multe coduri galbene de înghețuri. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile vremea va fi caldă, noaptea minimile vor oscila între 3 și 14 grade, iar maximile între 17 și 22 de grade. În acest weekend în nordul țării sunt prognozate ploi, însoțite de descărcări electrice.