Fermierii din sudul țării, afectați de secetă cer autorităților să declare situație excepțională în agricultură. Într-o scrisoare adresată președintelui Maia Sandu aceștia solicită totodată aplicarea unui moratoriu asupra penalităților la credite pe care nu sunt în stare să le achite. Agricultorii așteaptă un răspuns în 10 zile, altfel spun că vor ieși la proteste. Ministerul agriculturii susține că nu va fi declarată stare de urgență și îndeamnă femirii să-și facă certificate de forță majoră pe care le-ar putea prezenta creditorilor pentru amânarea penalităților.
Scrisoarea transmisă președinției a fost semnată de fermierii din sudul țării afectați cel mai mult de seceta din acest an.
Alexandru BĂDĂRĂU, DIRECTORUL EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI FORȚA FERMIERILOR: "Atâta timp cât Guvernul nostru nu a venit cu nicio măsură concretă în sprijinul acestor agriculori, ei au decis să facă o adresare de sinestătător pentru a stopa, în primul rând, aceste acțiuni care deja au început de executarea agricultorilor de către companiile furnizoare de chimicate și îngrășăminte.”
Așadar, fermierii au solicitat autorităților declararea stării de urgență măcar în regiunea de sud a țării.
Alexandru BĂDĂRĂU, DIRECTORUL EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI FORȚA FERMIERILOR: „Agricultorii de la Cahul au scris în scrisoare că dacă în decurs de 10 zile nu se va da curs acelor solicitări înaintate, ei o să iasă la proteste și noi acum la nivel de asociație discutăm acest lucru.”
Am solicitat un comentariu de la președinție, dar responsabilii de acolo ne-au spus că vor reveni mai târziu. Cei de la Ministerul agriculturii, însă, afirmă că nu există necesitatea instituirii stării de urgență, dar soluția ar fi ca fermierii să-și facă certifcate de forță majoră
Vasile ȘARBAN, SECRETAR DE STAT AL MINISTRULUI AGRICULTURII: „Constată pagubele urmare a secetei sau altă calamitate. Cu acest act de constatare merg la camera de comerț și industrie, solicită avizul de impediment justificator pentru a-l putea prezenta la creditori ca să-și poată lua răgaz la plata dobânzilor sau plata creditelor sau să fie stopate penalitățile. Acest mecansim este unul de aplicare internațională. Fix așa funcționează și în Ucraina care este în stare de război.”
Responsabilii de la minister recunosc că unii fermieri sunt într-o situație destul de dificiă, dar spun că statul nu poate interveni acolo unde datoriile nu s-au achitat de mai mulți ani, fiind deja vorba de procese de judecată. Secretarul de stat al Ministrului agriculturii, Vasile Șarban, susține că acum autoritățile vor să găsească soluții pentru a preveni astfel de probleme, precizând că modul în care se face agricultură în Republica Moldova trebuie adaptat la condițiile climatice care s-au schimbat în ultmii ani și continuă să se schimbe. Așadar, împreună cu o echipă de savanți care au analizat situația din raioanele de sud ale țării ministerul pregătește un program de informare a agricultorilor și se caută alte culturi mai rezisnte la secetă care ar putea fi crescute în acea regiune.
În același timp, ministerul susține că pregătește legislația pentru a crea Fondul Mutual, un fel de fond de asigurare pentru agricultori pe timp de secetă sau alte calamități. Este a doua oară când fermierii transmit o scrisoare către autorități cu solicitarea de a fi ajutați, aceștia susțin că după prima nu a fost luată nicio măsură concretă, fiindu-le făcute mai multe promisiuni.