Fermierii se declară dezamăgiți de întâlnirea de ieri cu premierul. Potrivit lor, ajutorul anunțat de Guvern de 100 de milioane lei nu va rezolva problemele, iar singura soluție care ar salva situația acum este declararea stării de urgență în acest sector. Asta ar stopa calcularea penalităților de întârziere la datorii și ar opri procesul de executare silită a agenților economici. Agricultorii

Serghei IVANOV, REPREZENTANT AL CONSILIULUI DE ADMINISTRARE AL ASOCIAȚIEI FORȚA FERMIERILOR: „100 de mln la o ramură întreagă îs bani publici, care eu consider că nu sunt chibzuiți. Cum poți tu ca Guvern să vii în fața unei agriculturi și să spui vă dăm 100 de mln din buget, dar ei au calculat 100 de mln cât la fiecare agricultor și cu ce o să ajute? Asta dă dovadă încă o dată că se fac cheltuieli de bani nechibzuit, necalculat și fără a vedea un impact."

Agricultorii spun că nu au cerut bani, dar să fie instituită stare de urgență în acest sector pentru a stopa calcularea penalităților de întârziere la datorii și de a opri procesul de executare silită a unor agenți economici.

Gheorghe JURCANU, FERMIER DIN SUDUL ȚĂRII: „Niște colegi de-ai noștri de la Sud sunt în momentul ăsta executați și am rugat prim-ministrul, domnul ministru cumva să ne ajute să rezolvăm întrebarea, de o companie vânzători de imputuri și le ia pâinea care trebuie dată la oameni."

De asemenea, fermierii vorbesc despre necesitatea unor măsuri de stabilizare financiară a situației pe termen scurt și lung. Aceștia acuză ministerul de profil că face politică, dar nu intră în esența lucrurilor. Colapsul financiar în domeniul agricol nu e provocat doar de calamitățile naturale, dar în mare parte e și din cauza neimplicării statului în soluționarea problemelor grave, subliniază fermierii.

Dinu TODOS, FERMIER DIN SUSDUL ȚĂRII: „Cum a fost tranzitul cerealelor ucrainene, vândute la prețuri de dumping, neimplicarea guvernului pe piața financiară ca să obținem credite normale, dar nu cu DAE-uri de 30%, neimplicarea într-un control să punem așa a imputurilor. Deci, noi Cahulul Giurgiuleștiul, alături e Galați, distanța un km între porturi. Deci, în port în Galați astă primăvară silitra moniacală se vindea cu 6,50-7 lei, la noi era 9 lei. De ce noi avem aceste discrepanțe de prețuri? Sunt niște chestii care guvernul trebuie să le gestioneze, asta cerem, nu cerem bani din bugetul public să fie clar.”

Serghei IVANOV, REPREZENTANT AL CONSILIULUI DE ADMINISTRARE AL ASOCIAȚIEI FORȚA FERMIERILOR: „Eu nu am nevoie țara să-mi dea bani, eu vreau să ajut statul ăsta, dar dă-mi voie să accesez credite ieftine reale, nu cu 22% sau dacă am o calamitate, dă-mi voie să amân plata, nu să mi-o plătească cineva.”

Deși recunoaște că seceta a afectat anul acesta agricultura din toată țara, ministrul agriculturii afirmă că stare de urgență nu va fi instituită.

Vladimir BOLEA, MINISTRUL AGRICULTURII: „Intervențiile de orice gen din partea statului într-un mod atât de abuziv în primul rând ele nu sunt posibile legal de făcut sub nicio formă, nu există niciun stat din Europa care ar fi intervenit într-un mod atât de abuziv administrativ între relațiile comerciale între doi agenți economici. Nu există cadru juridic pentru astfel de acțiuni.”

Bolea afirmă că se lucrează la un plan de schimbare a modului în care se face agricultură în țara noastră. Fermierii cer ca în cel mult 7 zile să fie organizată o întâlnire cu președintele țării, cu șeful legislativului și cu membrii comisiei parlamentare speciale, altfel spun că vor ieși la proteste regionale și naționale. Responsabilii de la Parlament ne-au spus că au încredere că Guvernul și agricultorii vor găsi soluții, iar cei de la Președinție nu au venit cu o reacție deocamdată.