E forfota mare in aceste zile in gospodariile din tara. Oamenii culeg strugurii, ii zdrobesc, ii lasa la fermentat, iar tot efortul este facut pentru a obtine cel mai aromat vin de casa. Oficiul National al Viei si Vinului anunta insa ca producerea de vin de casa se afla in descrestere din cauza depopularii localitatilor moldovenesti.

Publicat:30.09.2023, 17:55

De cum s-au copt strugurii din curtea sa, mos Ion Ciorneac, din satul Sofia raionul Drochia s-a apucat de cules. E momentul potivit pentru a face vin, sustine el.

„Via trebuie s-o cureti si sa o strangi la timp, iar asa vei avea mereu un pahar de vin in casa.”

Iar pentru ca strugurii sa fie dulci, mos Ion are si un secret al casei – ii culege dupa Ziua Crucii, care este sarbatorita pe 27 septembrie.

Ion CIORNEAC, LOCUITOR AL SATULUI SOFIA, DROCHIA:  „Exact atunci se culeg strugurii. Fiindca nivelul zaharului creste pana atunci, insa daca ii culegi mai devreme, inseamna ca sunt mai acri.”

Dupa ce i-a cules, mos Ion zdrobeste strugurii cu un zdrobitor vechi de lemn, pe care l-a mostenit de la tatal sau.

„Iata asa, invartim, iar sucul curge.”

Apoi, strugurii ajung intr-un butoi de 600 de kilograme.

Ion CIORNEAC, LOCUITOR AL SATULUI SOFIA, DROCHIA:  „Aici strugurii sunt deja zdrobiti, apoi dupa o zi, doua, pe aici dam drumul la must.”

Dupa care urmeaza un proces important - fermentarea.

Ion CIORNEAC, LOCUITOR AL SATULUI SOFIA, DROCHIA:  „Daca are un fel de insecte, care ies de asupra, inseamna ca se face fermentarea, incepe a se descompune drojdia si daca lasam mai mult el se inacreste. Dar ca sa nu se inacreasca si sa-l scoatem curat - dam drumul la must.”

Mos Ion spune ca paharul de vin nu lipseste niciodata de pe masa familiei Ciorneac.

Ion CIORNEAC, LOCUITOR AL SATULUI SOFIA, DROCHIA:  „Daca vine un oaspete, nu tot cu un pahar de vin il primesti? Asa este natura omului, o sarmala, o placinta, mancare traditionala, iar fiecare tine la natiunea lui.”

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV:  „Potrivit Oficiului National al Viei si Vinului, in tara noastra sunt 128 de mii de hectare de vita de vie, cu soiuri de vin si de masa. Alte 45 de de mii de hectare cu podgorii apartin gospodariilor inregistrate. Deocamdata, registrul vitivinicol nu dispune de date despre cata vita de vie creste in curtile oamenilor si cat vin acestia produc anual. Cert este ca in ultimii ani se produce mai putin vin de casa, din cauza depopularizarii satelor.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.