Formula de calcul a pretului la gaz, agreata cu Gazprom, dar si contractul propriu-zis, nu pot fi facute publice din cauza secretului comercial. Asta a declarat vicepremierul Andrei Spinu in cadrul emisiunii In PROfunzime. Expertii in domeniul energetic anticipeaza ca prin semnarea acestui contract, implementarea pachetului energetic 3 va fi amanata asa cum tara noastra s-a angajat sa-si achite datoriile fata de Gazprom, dupa realizarea unui audit independent.
Andrei Spinu a spus ca deocamdata, contractul cu Gazprom este secretizat la solicitarea concernului rus, care invoca secretul commercial.
Andrei SPINU, VICEPREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:"Gazprom este o companie comerciala care vinde gaz nu doar Republicii Moldova si daca are incheiata o anumita formula cu o anumita tara, probabil vrea sa protejeze acel secret comercial. Cel mai important element a contarctului este formula de calcul si stabilirea pretului.”
Vicepremierul a spus ca desi este secreta, formula de calcul a pretului la gaz este avantajoasa pentru Moldova. In contract nu este specificata o suma concreta, aceasta va fluctua in functie de pretul stabilit la bursa de petrol.
Andrei SPINU, VICEPREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:„Acest pret va fi inclus in tarif si conform metodologiei ANRE, toata lumea va sti care este pretul. Este secret comercial modul in care se ajunge la acel pret. Este o formula mixta, se va lua in calcul pretul de la bursa al petrolului si pretul la gaze.”
Andrei Spinu a mai spus ca pretul la gaz va fi stabilit lunar, iar in luna decembrie, spre exemplu, acesta ar putea sa scada.
Andrei SPINU, VICEPREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:“S-ar putea ca in luna decembrie sa avem un pret sub 400 de dolari, 380, 390, 370, in functie de cum vor evolua preturile la gaz in aceasta luna.”
Potrivit expertilor, concernul rus s-ar fi asigurat ca pana la lichidarea deplina a datoriilor, compania Moldovagaz sa nu poata fi reorganizata, lucru care va impiedica colaborarea cu alti furnizori de gaze naturale si implementarea Pachetului energetic 3, care prevede liberalizarea pietei energetice.
Andrei SPINU, VICEPREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA:“-Putem procura gaz de la alti furnzori decat Gazprom? In paralel, daca dorim?”
-Sigur. Energocom poate si acum cumpara gaz daca sunt alti investitori, care vor sa cumpere gaz si sa-l vanda pe piata locala pot sa o faca.
-Daca renuntat la contract, exista penalitati?
-Actionarii pot solicita schimbarea contractului, modificarea conditiilor, rezilierea.”
“-Nicio conditionalitate politica, doar amanarea pachetului energetic III?
- Cand vorbim de implementarea completa a pachetului III, aici aveti dreptate. O chestie care trebuie dusa pana la capat, tine de separarea proprietatilor. Dar asta nu inseamna, implemenatrea pachetului III energetic, inseamna o parte din pachetul III. Nu blocheaza accesul la piata a mai multor companii sau sa creeze competitii.”
Potrivit contractului de livrare a gazelor naturale, prelungit vineri, pretul la gaz va fi calculat in baza formulei utilizate anterior. In acdrul acestuia, autoritatile de la Chisinau s-au angajat sa semneze un acord cu Gazprom de restitutire a datoriei istorice pana la 1 mai 2022, fiind vorba doar despre cea a malului drept al Nistrului. Inainte de asta, insa, Moldova va desfasura un audit pentru a stabili cum s-au format aceste datorii si cine se face vinovat de acumularea lor.